Visagisten zijn getrainde make-up specialisten. Een goede visagist kan mensen adviseren over make-up. Welke make-up je moet gebruiken en hoe je het moet aanbrengen. Visagisten hebben veel kennis over de diverse huidtypes en huidskleuren en de daarbij passende make-up. Er zijn ook visagisten die gespecialiseerd zijn in de haarverzorging van hun klanten. En dan zijn er natuurlijk hele bijzondere specialisaties om fotomodellen, acteurs, bruidjes en televisiepresentatoren (en hun gasten) op te maken.
Is een visagist hetzelfde als een schoonheidsspecialist?
Nee, er is een groot verschil tussen deze twee beroepen. Schoonheidsspecialisten houden zich voornamelijk bezig met de verzorging van de huid. Ze werken veelal met crèmes en maskers om de huid te behandelen. Visagisten daarentegen werken met middeltjes om oneffenheden te verbergen. Ze maskeren puistjes of littekens. En daarbij accentueren ze graag de pluspunten van iemands gezicht. Door het aanbrengen van make-up maken ze mensen dus mooier.
Wat kan een visagist allemaal?
- De wensen van iedere klant worden bekeken en vervolgens zal de visagist zijn/haar klanten kundig adviseren wat de juiste make-up is voor het huidtype en gezicht van de klant.
- Visagisten kunnen perfect make-up aanbrengen. Van eyeliners, eyeshadows en mascara’s tot en met concealers, lipsticks, foundations en nagellakjes.
- Metamorfoses creëren in samenwerking met kappers, stylisten en kledingadviseurs.
- Visagisten zijn altijd goed geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen in de make-up.
Waar kan je werk vinden als visagist?
De meeste visagisten die ergens in dienst willen gaan, werken bij parfumerieën, voor grote cosmeticamerken, in beautysalons of bij theater- en televisieproducties. Ook zijn er visagisten die ervoor kiezen om als freelancer te werken.
Vaak moet een visagist samenwerken met andere vakspecialisten zoals:
- Kappers
- Manicures en nagelstylisten
- Pedicures
- Stylisten
- Fotografen
- Film-en televisie producenten
Wat moet je doen om visagist te worden?
We raden je aan om eerst voor jezelf te besluiten of je echt zoveel van dit vak houdt, dat je er een opleiding voor wilt gaan volgen. Want lol in een beetje spelen met make-up als klein meisje met je vriendinnetjes is een leuk begin, maar er komt best veel bij kijken! Er moet geld geïnversteerd worden in de opleiding, ook voor de nodige materialen.
Om als een echte professional aan de slag te kunnen gaan, is het noodzakelijk om een solide opleiding tot visagist te gaan volgen. Vaak zijn visagie opleidingen deeltijd-opleidingen, waarnaast je extra ervaring kunt opdoen in de praktijk bij een parfumerie, een beautysalon of bij demonstraties van cosmeticamerken op braderieën, beurzen etc. De visagie opleiding kan gevolgd worden bij diverse instellingen:
Hair Kappersopleiding in Utrecht, Utrecht
Facefacts Academy in Luinjeberd, Friesland
De Haagse & Brabantse Visagieschool in ’s Gravenhage en in Breda
Wat is het vertegenwoordigend orgaan voor visagisten in Nederland?
Visagisten in Nederland worden vertegenwoordigd door de ANBOS. Dit staat voor :
Algemene Nederlandse Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging
De ANBOS is een vereniging die zorgt voor de belangen van onder andere schoonheidsspecialisten en visagisten. Ook sluit de ANBOS cao’s af, geeft ze voorlichting en advies en daarbovenop organiseren ze bijeenkomsten voor alle schoonheids professionals. Handig om te weten!