Is je haar verven ongezond?

haarverven

Haar verven kan enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, afhankelijk van de gebruikte producten en de frequentie van het verven. Geen reden om meteen in de stress te schieten, maar misschien wel handig om te weten! In deze blog gaan we het over dit onderwerp hebben, een waarschuwing voor de één en een geruststelling voor de ander…

Chemische stoffen

Haarverf bevat vaak chemische stoffen, zoals ammoniak, waterstofperoxide en p-fenyleendiamine(PPD). Deze stoffen kunnen huidirritatie, allergische reacties of ademhalingsproblemen veroorzaken bij sommige mensen.

Kanker

Er zijn zorgen geweest over een mogelijk verband tussen het gebruik van haarverf en kanker. Maar het bewijs hiervoor is niet overtuigend. Sommige onderzoeken suggereren een verhoogd risico, terwijl andere onderzoeken geen verband vinden. Het is belangrijk om te weten dat permanente haarverf meer risico kan inhouden, dan semi-permanente of tijdelijke haarverven dat doen.

Haaruitval

Haarverf kan bijdragen aan haarbeschadiging en haarbreuk, vooral als het vaak wordt gebruikt of als het haar ook wordt gebleekt. Dit kan leiden tot haarverlies, maar toch is haarverf op zichzelf niet direct een oorzaak van haarverlies. De schade komt meestal door het proces van het verven en de gebruikte chemicaliën.

Zwangerschap en haarverven

Er is beperkt bewijs over de veiligheid van haarverf gebruiken tijdens de zwangerschap. De meeste onderzoeken suggereren dat het veilig is om haar te verven tijdens de zwangerschap, vooral na het eerste trimester. Dit komt omdat het risico van schadelijke stoffen, die in de bloedbaan terechtkomen en de foetus beïnvloeden zeer klein is. Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen voor zwangere vrouwen die graag hun haar willen verven:

  • Verf je haar vanaf de vierde maand van de zwangerschap is de invloed van eventuele schadelijke stoffen erg minimaal voor de baby.
  • Gebruik semi-permanente of plantaardige, natuurlijke haarverf( lees hier verderop meer over) die minder chemicaliën bevatten.
  • Zorg voor goede ventilatie tijdens het verven om het inademen van eventuele dampen te minimaliseren.
  • Overweeg highlights of balayage. Hierbij komt de haarverf niet direct op de hoofdhuid.

Als je je zorgen maakt over het verven van je lokken, zowel in het algemeen als tijdens een zwangerschap, is het een goed idee om met een dokter of een dermatoloog te overleggen!

Natuurlijke haarverven

Natuurlijke haarverven zijn producten die gemaakt zijn van plantaardige en andere natuurlijke ingrediënten in plaats van synthetische chemicaliën.

Henna: Henna wordt gemaakt van de bladeren van de henna-plant(Lawsonia inermis), en de kleuren die je met henna bereikt zijn meestal een rode tot roodbruine kleur. Henna kan echter gemengd worden met andere natuurlijke ingrediënten om zo donkere kleuren te krijgen. Bijvoorbeeld thee of indigo.

Indigo: Met indigo bereik je een blauw-zwarte diepe kleur. Bedekt grijs haar erg goed.

Kamille: Kamille licht blond haar op, het biedt subtiele kleurveranderingen.

Cassia: Cassia wordt gemaakt van de bladeren van de Cassia Obovata. Cassia geeft je haar een gouden of gele tint, die vooral goed te zien is op licht haar.

Amla: Wordt gemaakt van de Indiase kruisbes(Emblica Officinalis) en het biedt geen sterke kleur. Het wordt gemengd met bijvoorbeeld henna en wordt dan een koelere tint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *