Wat kan je doen om je haar lang te laten groeien?

lang haar

Om je haar lang te laten groeien, is vooral geduld belangrijk! Maar ook de juiste verzorging en zelfs lifestyle-aanpassingen spelen een grote rol in het correcte onderhoud van je haardos. We gaan het in deze blog uitgebreid hebben over bevorderen van haargroei en het behouden van gezonde lokken.

Gezonde voeding

  • Eiwitten: Haar bestaat voornamelijk uit keratine, en dat is een soort eiwit. Zorg voor voldoende eiwitten in je dieet, zoals vlees, vis, eieren, noten en peulvruchten ( bijvoorbeeld bonen en linzen).
  • Vitaminen en mineralen: Ijzer, zink, vitamine D, vitamine E, biotine en omega-3 vetzuren zijn essentieel voor haargroei. Groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten(bijvoorbeeld olijfolie en kokosolie)  zijn belangrijk.
  • Haarverzorging: Regelmatig ( om de 6-8 weken) de gespleten haarpuntjes latten wegknippen door je kapper, zodat je voorkomt dat de gespleten punten verder omhoog splijten.
  • Milde shampoos en conditioners: Gebruik het liefst producten die geschikt zijn voor jouw haartype en vermijdt haarverzorgingsproducten die aggressieve sulfaten en parabenen bevatten.
  • Diepe conditioners en haarmaskers: We raden je aan om iedere week een diep conditionerend haarmasker te gebruiken. Zo blijft je haar gehydrateerd en sterk.
  • Beperken van schade aan je lokken: Vermijd hitte! Beperk het gebruik van hittetools, zoals föhns, stijltangen en krultangen. Je haar zal je dankbaar zijn! Wil je toch af en toe je haar stylen? Maak dan altijd gebruik van hittebeschermende producten.
  • Ga zacht om met je haar als het nat is: Nat haar is veel kwetsbaarder dan droog haar. Gebruik daarom een brede kam of zelfs je vingers om klitten in je haar voorzichtig te verwijderen. Wrijf het ook niet hard droog met een ruwe handdoek, maar dep je haar droog.
  • Bescherm je haar: Draag buiten een hoedje of gebruik haarproducten met UV-bescherming, als je vaak buiten in de zon bent.
  • Hoofdhuidverzorging: Masseer de hoofdhuid regrelmatig, want hierdoor kan de bloedcirculatie verbeterd worden en ook worden de haarzakjes gestimuleerd.
  • Zorg voor een schone hoofdhuid: Houd je hoofdhuid schoon en vrij van overtollige olie en productopbouw.
  • Gezonde gewoontes:
  1. Hydratatie: Drink voldoende water om je lichaam en je haar gehydrateerd te houden
  2. Stressbeheer: Hoge stressniveaus kunnen haaruitval bevorderen. Oefen bijvoorbeeld ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of andere stressverminderende activiteiten.
  3. Vermijd strakke kapsels: Strakke vlechten, staarten of knotten die hard aan het haar trekken, kunnen haarbreuk en haaruitval veroorzaken.
  4. Supplementen: Biotine en andere haarsupplementen, zoals zink, bevatten haarvriendelijke ingrediënten. Raadpleeg wel altijd een arts voordat je supplementen toevoegt aan je dagelijkse routine.

Door deze stappen na te volgen, en daarbij consistent te zijn, kun je absoluut de gezondheid van je lokken bevorderen en de groei van je haar stimuleren. Het is echter zeker belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat je niet in 6 maanden tijd een haarlengte hebt tot aan je onderrug. Haar groeit nou eenmaal geen 10 centimeter per dag. Gemiddeld groeien haren 1-1,5 cm per maand. Dat betekent dat je elk jaar tussen de 10 en 15 cm aan lengte erbij krijgt, mits de bovenstaande regels zo goed mogelijk opvolgt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *