Zilveren sieraden schoonmaken

Zilver

Iedereen heeft wel iets van zilver of goud in huis. Een ring, armband of ketting. Maar om er echt van te blijven genieten en om ze mooi te houden, moeten ze af en toe gereinigd worden.

Hoe weet je of je sieraden van echt zilver of goud zijn?

Zilver

Zilveren sieraden bevatten een merktekentje. Het is een klein stempeltje, dat in echt zilver ‘925’ is. Zilveren sieraden hebben een zilvergehalte van 92,5%. Dan wordt dan weergegeven als 925. Er bestaan ook hogere zilvergehaltes, Thais zilver heeft een zilvergehalte van 99%.

Goud

Met gouden sieraden ligt het iets anders; In Nederland bijvoorbeeld noemen we iets van goud, als het goudgehalte minimaal 58,3% goud is. Dat percentage wordt hier 14 karaat goud genoemd(14K). In het gouden sieraad vind je dan een stempeltje waarin ‘583’ staat. Soms staat er ‘585’in. Er zijn ook hogere goudgehaltes, zoals 18 karaat goud (stempel 750) of 22 karaat goud met het stempel 916.

Er zijn uiteraard ook sieraden op de markt die van lagere gehaltes zijn, die zijn dan gemengd met andere metalen.

Hoe werkt het als je zilver wilt schoonmaken?

Zilver verkleurt na enige tijd, omdat er zwavel in de lucht zit. Ook zit er zwavel in zwavelhoudend eten, zoals spruitjes en eieren. ( In het geval van zilveren bestek). Om het zilver weer schoon te maken, moet dus de aanslag van zilversulfide van het zilver worden verwijderd.

Dat kan je doen door de chemische reactie om te keren met behulp van aluminiumfolie. Sulfide hecht zich namelijk aan aluminiumfolie en dan wordt het zilver weer vrij van de sulfide-aanslag. De zwarte laag op het zilver zal dan weer verdwijnen.

Soda in heet water

Echter: de reactie tussen zilversulfide en aluminium kan alleen plaatsvindenin een oplossing van soda in water. Als het heet water is, werkt het nog sneller. Door de soda in het water laat de zwarte laag los en zal zich aan de aluminiumfolie vasthechten.

Contact tussen het zilver en de aluminiumfolie

Het is wel belangrijk om het zilver contact te laten hebben met de folie, zodat de reactie goed zal lopen. Deze elektrochemische reactie is een elektrische lading tussen de twee metalen ( het zilver en de aluminium).

Tegenovergestelde reactie: Oxidatie

Soms is het mooi om het zilver juist een antieke look te geven, en het dus te laten oxideren. Dat is dan als jet ware de omgekeerde reactie van wat hierboven staat geschreven.

Leg het zilver daarom in een bakje waarin een ei ligt. Hoe langer je het laat liggen, hoe donkerder het zilver wordt, want er komt steeds meer sulfide op het zilver.

Met gouden sieraden ligt het iets anders

Gouden sieraden kunnen dof worden, omdat er vetresten van de huid of restjes van verzorgingsproducten opkomen. Maak je gouden nooit schoon met schoonmaakmiddelen met chloor!

Leg je ketting of je andere goud in een badje met warm water en wat afwasmiddel. Spoel het vervolgens af met schoon water en wrijf ze dan droog met een pluisvrije doek. Zo zal het goud weer gaan glanzen.