Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril?

We willen natuurlijk dat een zonnebril ons tegen het felle zonlicht beschermt, maar hij moet ook een stijlvol accessoire zijn! Het voorjaar is alweer hier en de zomer komt eraan! Laten we hopen op lekker veel zon dit jaar. Een fijne zonnebril is daar een belangrijk onderdeel van! 

UV straling

Je gebruikt goede make-up en je hebt je ogen prachtig opgemaakt en de beste oogcrème eronder aangebracht. Goede foundations en crèmes kunnen je ogen gedeeltelijk beschermen tegen de schadelijke UV straling. De huid rondom je ogen veroudert erdoor. Maar ook kunnen je ogen zelf permanente schade krijgen door deze straling.

  • Het hoornvlies van je ogen kan schade oplopen, waardoor je op oudere leeftijd meer kans hebt om cataract te krijgen.

Daarom willen we in deze blog graag het belang van een goede zonnebril benadrukken!

Waar moet je nou precies opletten als je een zonnebril gaat kopen?

Allereerst: op de UV bescherming. Niet iedere zonnebril heeft UV bescherming, en het is zeker geen overbodige luxe! Vaak zie je leuke, moderne zonnebrillen met gekleurde glazen in bijvoorbeeld modewinkels, maar ze bieden je geen UV bescherming. Als het wat donkerder wordt, gaan je pupillen verwijden. Hierdoor kunnen schadelijke stralen je netvlies bereiken.

Er moet ‘UV400’ of ‘100%UV’ op de zonnebril staan, want dan weet je dat in ieder geval het grootste deel UV straling geblokkeerd wordt.

Ten tweede: Het CE-teken. Precies zoals bij zonnebrandcrèmes er een SPF ( Sun Protection Factor) is, zijn er ook zon-beschermingsfilters voor zonnebrillen. De kwaliteitsnorm in Europa is het CE-kenteken. De categorie loopt van 0-4. Geen CE-teken? Laat die bril dan liever op de standaard hangen!

  • 0- Bewolkte dagen en schemering
  • 1- Absorbeert tot 57% van het licht
  • 2- Zomerse dagen, absorbeert tot 82% van het licht
  • 3- Sneeuw, bergen en aan zee in Zuid-Europa. Absorbeert tot 92% van het licht
  • 4- Hooggebergte en gletsjers, absorbeert tot 97% van het licht. Hiermee geen autorijden!

Welke opties zijn er voor de glazen?

De glazen van een zonnebril kunnen worden behamdeld, zodat ze meer filteren of minder weerkaatsen. Ook zijn er meekleurende glazen, die zich aanpassen aan de lichtsterkte. Deze mogelijkheden bepalen niet zozeer de kwaliteit van de glazen, maar meer wat je zelf prettig vindt.

Glas of kunststof?

De keuze is tussen organische kunststof glazen of minerale glazen van echt glas. Ze hebben allebei wel voordelen:

De kunststof glazen wegen minder en ze breken minder snel. 

De echte glazen geven een beter en meer zuiver zicht en ze zijn krasbestendiger.

Donkere glazen of lichte glazen?

Geven alleen donkere glazen een goede bescherming? De kleur van de zonnebril glazen zegt niets over de mate van bescherming! Lichte glazen kunnen net zoveel bescherming bieden als donkere glazen. Het is afhankelijk van de CE-factor die in de glazen zit.

Conclusie: Denk aan de UV filters en de CE waarde van jouw zonnebril. 

Een goede tip is: Voor extra bescherming tegen de hinderlijke schittering van zonlicht is het dragen van een pet of een zonnehoedje perfect!