Dierproefvrije make-up; waarom kiezen mensen daarvoor?

Chemische ingrediënten

Veel make-up fabrikanten stoppen chemische bestanddelen in hun make-up. Maar al die chemicaliën kunnen uiteraard wel een allergische reactie bij de gebruikers ervan veroorzaken. Oogirritaties, huidirritaties of andere ongewenste reacties. Om dat te voorkomen, moeten al die producten dus eerst grondig getest worden.

Niet op mensen

Aangezien er heel weinig menselijke vrijwilligers zijn die op een huid- of een ooginfectie/irritatie zitten te wachten, worden al die nieuwe producten eerst op dieren getest. En dit is helemaal niet prettig voor die beestjes. Het gebeurt miljoenen keren, dat proefdieren er ernstige verwondingen door krijgen of er zelfs door doodgaan. Gelukkig komen er steeds meer dierproefvrije make-up merken bij. Zulke make-up wordt gemaakt met puur natuurlijke ingrediënten. Denk daarbij aan mineralen uit de natuur, olie van bijvoorbeeld vruchten en noten.

Cruelty free make-up

Het kost je eigenlijk weinig moeite om even te checken of een make-up merk dierproefvrije make-up produceert of niet. Cruelty free is een label dat er garant voor staat dat er geen dieren hebben moeten lijden voor dat product. Ook zijn er make-up merken die op de verpakking van hun product vermelden, dat dit product diervriendelijk is. Maar helaas is niets minder waar! Hoe dat kan? Lees maar verder!

De labels

Het label van Cruelty Free International is een vrolijk omhoog springend, wit konijntje omringd door twee blauwe gebogen lijnen en twee sterren. De merken bij dit label aangesloten, moeten zelfs een fee betalen. Ook worden ze doorlopend gecontroleerd en voortdurend in de gaten gehouden.

Label twee is van “Beauty without Bunnies”. Je ziet dan een konijnekop met enorme roze flapoortjes, waaronder cruelty free staat geschreven.  Dit label behoort aan de organisatie genaamd PETA uit de VS. Om dit logo te mogen gebruiken moeten de make-up producenten slechts enkele vragen online beantwoorden. PETA vertrouwt er vervolgens op, dat deze vragen waarheidsgetrouw zijn beantwoord. Er wordt verder niet getest of gecontroleerd

Label drie is een CCF konijntje van de Choose Cruelty Free organisatie afkomstig uit Australië. Hier zie je een wit konijn dat stilzit. Eronder staat: Not tested on Animals. Hier gelden dezelfde regels als bij PETA uit de VS. Er worden alleen online vragen gesteld en er wordt verder niets gecontroleerd. 

Zoals je kunt lezen, is dus in feite alleen het eerste label, dat van Cruelty Free International het meest betrouwbaar.

Enkele dierproef vrije merken:

 • Hema
 • H&M
 • Etos
 • Delilah
 • Collection
 • Kat von D
 • Rituals
 • The Body Shop
 • Flow Cosmetics
 • Inglot

En merken die wel testen op dieren:

 • Clinique
 • Dior
 • Estee Lauder
 • L’Oréal
 • Max Factor
 • Maybelline
 • Revlon
 • Yves Rocher
 • Yves Saint Laurent
 • Miss Sporty

Bovenstaande lijstjes zijn echt nog veel langer, maar we hebben alleen de grootste merken genoemd. Buiten het feit dat de dier onvriendelijke merken verantwoordelijk zijn voor al het dierenleed dat ze veroorzaken, zijn ook hun prijzen behoorlijk aan de hoge kant. 

Er is feitelijk een enorme keus aan dierproefvrije, budgetproof make-up merken op de markt. Wees dus niet bang dat je geen mascara of lipstick kunt vinden die diervriendelijk is!