Welke mascara is geschikt voor jou?

Welke mascara is geschikt voor jou?

Er zijn nu zoveel mascara’s op de markt, dat we door de bomen het bos niet meer zien! Hoe moet je de mascara uitkiezen, die goed bij je past? De fabrikanten beloven ons mooie, lange en volle wimpers… maar doen al die mascara’s ook wat ze beloven? En het allerbelangrijkste: zijn mascara’s veilig voor je ogen?

Wil je lange wimpers?

Om lange wimpers te creëren zijn mascara’s met een lang borsteltje ideaal. Het hangt er ook vanaf hoe je de mascara aanbrengt! Allereerst moet je ervoor zorgen, dat je je ogen goed gereinigd hebt.  Zet de borstel tegen de wimperrand aan en werk rustig zigzaggend naar de puntjes van je wimpers toe. Zo krijg je het beste resultaat en geen klontjes.

Volume

Als je volle, volumineuze wimpers wilt, is een mascara met een ronde borstel en lange haartjes perfect. De ronde borstel zorgt voor het gewenste volume, want hij pakt iedere wimper. Voor nóg meer volume herhaal je het en breng je extra lagen aan. Ook hier geldt hetzelfde: Door de mascara zigzaggend aan te brengen voorkom je klontjes.

Benedenwimpers

De gemiddelde make-up gebruiker doet op de onderste wimpers een andere mascara dan op de bovenste wimpers. Het beste gebruik je een mascara met een kort borsteltje om de onderste wimpers te scheiden. Zo geef je je wimpers een laagje mascara zonder dat ze aan elkaar plakken of klontjes krijgen.

Is mascara veilig om te gebruiken?

Mascara’s kunnen overgevoeligheid veroorzaken, zeker bij de tere huid rond de ogen. Misschien merk je dat niet meteen, maar na een aantal dagen gebruik kan je last krijgen van prikkende rode ogen (vooral ’s ochtends) en wallen. De reden voor die irritatie kan een oogmake-up product zijn, dus ook mascara. Als je snel last hebt van gevoelige ogen, is de ouderwetse cake-mascara een mogelijke optie, met veel minder kans op een allergie. 

Als je echt niet tegen mascara kan, is zelf mascara maken een mogelijkheid. Je gebruikt dan gezichtskleipoeder (van de reformwinkel), ijzeroxide(bij de online zeepwinkel) óf fijngestampte norit tabletten en xantana( te koop bij kookwebsites). 

Neem:  

  • 2 theelepels zwart poeder
  • 1 theelepel kleipoeder
  • 3 theelepels water
  • 1 mespuntje(!) xantana.

Als het mengsel nog iets te dik is, voeg je nog iets water toe. Breng het aan met een rubberen tandenragertje (zonder menthol!). Gebruik hem echt maar 1 week, want er zitten geen bewaarstoffen in! Dit is geen waterproof mascara, maar het is een veilig middel en niet duur!

Tot slot nog een belangrijk advies:

Gebruik alsjeblieft NOOIT een mascara-tester in de winkel! Leen je mascara NOOIT uit en gooi hem weg na 3 maanden gebruik. Heb je oogontsteking gehad? Gooi dan ook je mascara weg! Waarom? Omdat na een onderzoek bij vrouwen 70% van die vrouwen een mascara bleek te gebruiken, die niet goed meer was. Na drie maanden gebruik zit er in 37 % van de onderzochte mascara’s bacterie-of schimmelgroei! De testers uit winkel bleken ook besmet: 67% tot 100% bevatte staphylokokken,streptokokken en E.Coli( juist, de poepbacterie!).