Zitten er dierlijke grondstoffen in parfum?

lichaamstype

Misschien is het wel leuk om te weten, van welke grondstoffen een parfum wordt gemaakt. Vandaag de dag wordt bijna alles gesynthetiseerd in laboratoria. Uiteraard kan iedereen wel begrijpen dat synthetische grondstoffen goedkoper zijn dan kostbare, natuurlijke grondstoffen.

Betaalbare parfums

Om tot een parfum te komen, dat door het grote publiek ook gekocht zal worden. De meeste parfumhuizen mixen de natuurlijke grondstoffen met synthetische geuren.

Wat zijn natuurlijk grondstoffen?

Natuurlijke grondstoffen voor parfums bestaan uit plantaardige en/of dierlijke stoffen. De dierlijke grondstoffen zijn ook gelijk de ‘fixateur’. Zij bepalen de duurzaamheid van een parfum. In deze blog gaan we het hebben over de dierlijke grondstoffen. Waar ze vandaan komen en welke dierlijke grondstoffen er bestaan. Misschien kan het wat onsmakelijk worden; beschouw jezelf als gewaarschuwd!

Castoreum (bevergeil)

Castoreum, wat dus ook wel bevergeil (!) wordt genoemd, is afkomstig uit een klier tussen de anus en de geslachtsorganen van bevers. Bevers gebruiken dit harsachtige spul om hun vacht mee in te vetten. Het heeft een dierlijk en kruidig aroma. Het wordt meestal in herenparfums gebruikt, omdat het een goede nabootsing is van een leerachtige geur.

Amber (Ambergris)

Raar maar waar! Nadat een potvis een inktvis heeft opgegeten, is amber datgene dat hij uitscheidt. Dat gebeurt als de inktvis de binnenkant van de darmen van de potvis beschadigt. Waardoor hij een substantie afscheidt om sneller te genezen. Deze substantie drijft dan in de zee en dobbert daar rond. Door de zon en het zoute water verandert de vies ruikende geur in een lekker ruikende, zoete geur: amber.

Amber is een zeldzame vondst voor de gelukkige vinder, want het is een kostbaar goedje! Amber wordt vaak gebruikt in oriëntaals en bloemig ruikende parfums.

Muskus ( het zielige verhaal)

Waarschijnlijk is muskus de duurste dierlijke geurstof die er in de wereld te koop is.  Maar wat is de herkomst van muskus? Nou, ga maar effe zitten, want leuk is anders.

Om muskus te verkrijgen moesten de mannelijke muskusherten gedood worden. De buikklieren van de herten werden verwijderd en gedroogd. Door het drogen verandert de kleur van roodbruin naar een zwart en korrelig spulletje. Deze muskuskorrels werden vervolgens gebruikt om een tinctuur van te maken. Een tinctuur is een alcoholische extractie. Het aroma wordt steeds beter na verloop van tijd. Het is erg geconcentreerd en het moet sterk verdund worden. Pas na verdunning vinden wij mensen het lekker ruiken. Om je een idee te geven: 3 korreltjes zijn voldoende om te mengen met 1 liter tinctuur.

Om 1 kilo muskus te verkrijgen moesten ongeveer 40 muskushertjes het loodje leggen! Dat is natuurlijk een naar verhaal. Gelukkig gebruiken de tegenwoordige parfumhuizen allemaal synthetische muskus. Wel onder de druk van de dierenbeschermingen.

Civetkatten

Civetkatten scheiden een vloeistof af uit hun anus en deze vloeistof ruikt aromatisch. Het wordt gebruikt voor exotische parfums. Misschien een beetje muskusachtig. Helaas is dit voor de civetkat onprettig. Ze worden opgesloten in kooien om zo bij ze te oogsten. Zielig dus. Maar gelukkig gebruiken de parfumhuizen tegenwoordig alleen nog synthetische civetgeurtjes.