Wel eens last van puistjes?

last-van-puistjes-help

Heb jij dat ook wel eens? Je staat ’s ochtends op, kijkt in de spiegel en kadeng! Er zit een puistje op je kin. Natuurlijk krijg je geen puist op je bovenarm, waar je hem kan verstoppen…nee! Midden op je kin of op je voorhoofd. Wedden dat je die dag ook nog eens een belangrijke afspraak hebt? In deze blog gaan we je uitleggen wat puisten zijn, hoe ze ontstaan en hoe je er vanaf komt.

Wat zijn puisten?

Een puistje is een ontsteking in je huid. Je herkent ze direct aan het onderhuidse bobbeltje met een witte punt erop. Je zou hem natuurlijk direct uit willen knijpen, maar het is verstandiger om dat niet te doen! Als je een puist uitknijpt, zal je de gezonde huid rond het puistje beschadigen.

Hoe ontstaan puisten?

Een puistje begint met de combinatie van overmatige talgproductie en bacteriën. Ieder haartje in je huid produceert talg. Echter wanneer er teveel aan talg wordt geproduceerd, kan die huidporie verstoppen. Zo ontstaat er dan een mee-eter. Mee-eters zijn zwarte of witte puntjes op de huid. Doordat die porie verstopt is geraakt, krijgen bacteriën vrij spel en gaan ze zich vermenigvuldigen, met als gevolg een huidontsteking. En een ontsteking wordt dan een puist.

De oorzaken dat je puisten krijgt

Bij de meeste mensen ontstaan puistjes in het gezicht, maar ze komen ook op andere plaatsen van het lichaam voor. Soms bijvoorbeeld op de rug. Maar voornamelijk verschijnen ze op de wangen, het voorhoofd en de kin. De huid is daar namelijk iets vetter.

Puisten kunnen ook door stress ontstaan. De reden hiervoor is, dat ons lichaam tijdens stressvolle periodes meer hormonen aanmaakt. En hormonen stimuleren de talgproductie.

Een slechte persoonlijke hygiëne zal de kans op het krijgen van puistjes vergroten. Als je dagelijks je huid goed schoonmaakt, haal je dus bacteriën en overtollig talg weg.

Dan verklein je ook de kans op het krijgen van puistjes. Reinig je je huid niet iedere dag, zullen de bacteriën in de poriën zich gaan vermenigvuldigen, met als resultaat puistjes.

Hoe kan je puisten voorkomen?

  • Hygiëne. Zoals we hierboven al besproken hebben, door een goede hygiëne. Reinig je huid twee keer per dag. Het liefst ’s ochtends en ’s avonds. Gebruik een gezichtsreiniger en wattenschijfjes. Ook is het belangrijk om twee keer per week je kussensloop en je handdoek te verschonen.
  • Goede voeding. Sommige bestanddelen van de voeding helpen om je huid gezond te houden:
  • Zink is een mineraal met vele voordelen, maar ook voor gezond haar.
  • Zorgt voor gezond haar en een gezonde huid.
  • Vitamine C. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen. Vitamine C haal je uit fruit, groente en aardappelen, zoals kiwi, rode paprika en citrusfruit.

Als je wel eens last hebt van puistjes kun je het ook het volgende doen:

  • Gebruik eens een Charcoal(houtskool) masker. Een charcoal masker werkt heel diepreinigend. Je kunt ze kopen bij Holland & Barret voor ongeveer € 14,50.