Kleurveranderende lippenstift: Hoe werkt dat?

lippenstift

Ja, dat is een vraag die velen bezighoudt! Hoe komt het dat je lippen van kleur veranderen en roze worden als je bijvoorbeeld groene of zwarte lippenstift opdoet? Is de kleur afhankelijk van het alkali gehalte van onze huid?

Wat is alkali?

Alkali is een basische stof. En een basische stof geeft, mits opgelost in water, een PH niveau dat hoger is dan 7.

Een base is bijvoorbeeld natriumhydroxide, wat we gebruiken bij het maken van zeep. Het tegenovergestelde van een base is een zuur, met een PH waarde die lager ligt dan 7. Azijn is een zuur, om je een voorbeeld te noemen. Alleen een PH van exact 7 wordt PH neutraal genoemd.

Volgens de producent

Volgens de producent van de kleurveranderende lippenstiften is dus de PH waarde van je lippen bepalend voor de kleur die je krijgt met de kleurveranderende lippenstift. Echter de ph waarde van onze huid varieert tussen de 4,5 en de 6. Beetje vreemd dus. Wij denken dat de verandering in kleur weinig of niets te maken heeft met onze alkalische niveaus.

Red Dye#27

Wel hebben we op andere sites gelezen, dat andere producten die kleurveranderend zijn, een ingrediënt bevatten dat ‘Red Dye #27’heet. Ons vermoeden is dan ook, dat deze ‘Red Dye#27’ ook in de “magic lipsticks” is verwerkt.

Red Dye#27 is, opgelost in een vet, watervrij product geheel kleurloos. Komt het echter in contact met een vochtige substantie, dan veranderen de PH en de oplosbaarheid. Dat kan zowel vocht uit de lucht zijn als vocht van je huid en lippen. Hierdoor verkleurt het dan naar roze.

Conclusie: De verkleuring heeft niets te maken met jouw eigen zuurgraad, want de aanraking met de lucht zorgt ook al voor een verandering in kleur.

Een verkooppraatje?

Is het dan gewoon een aantrekkelijke of interessante manier van de producent om deze kleurveranderende lipsticks te verkopen? Waarschijnlijk is het gewoon marketing, een verkoop truc.

Coole gadget

Maar goed, hoe de vork ook in de steel zit… Deze lipsticks blijven een coole gadget en ze zijn ook nog eens prettig in het gebruik. Wij hebben ze wekenlang uitgeprobeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat ze prachtig kleuren, ze veroorzaken geen droge lippen én ze blijven echt úren goed zitten. Ook als je gegeten en gedronken hebt.

De prijs

Kleurveranderende lippenstift zijn echt al te koop voor een luttele drie/vier eurootjes.

De kleuren

Je valt je er dus geen bult aan als hij toch niet die kleur geeft, die jij dacht dat ‘ie zou geven.  Ze zijn er in verschillende basiskleuren:

  • Zwart ( wordt roze-rood)
  • Blauw ( wordt rozig)
  • Groen ( wordt feller roze)
  • Geel ( wordt licht roze)

Huidverzorging

Wel goed om te weten is dat je er wel eerst een goede huidverzorging onder aan zou moeten brengen. Dat betekent:

  • Je huid eerst goed reinigen
  • Dan eventueel een serum aanbrengen
  • Dan je dagcrème aanbrengen
  • Dan de lipstick opdoen
  • En dan eventueel een make-up hold eroverheen sprayen

Je kunt ze gewoon online bestellen. Veel plezier met het experimenteren!