Facings: Dé oplossing voor jouw gebit?

facing

Veel mensen lopen wel eens tegen het volgende probleem aan: Een verkleurde tand of een tand met een kleine beschadiging. Iedereen wil graag een stralendwitte smile hebben. En dat is gelukkig mogelijk! Met facings. Een facing is een dun ‘hoesje’dat over je eigen tand wordt geplaatst. Zo is de verkleurding of de beschadiging niet meer te zien en loop je weer rond met een mooie lach.

Helaas zijn er niet alleen voordelen maar ook nadelen

Laten we maar beginnen met de nadelen, dat hebben we dat tenminste meteen gehad. Want je moet natuurlijk wel alles in overweging kunnen nemen, voordat je tot een besluit kunt komen:

  • De prijs. Facings kosten wel wat. Het is een investering en één en ander is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt gaat worden. Composiet facings zijn voordeliger dan porseleinen facings. Bovendien gaan composiet facings ongeveer 5 jaar mee en porseleinen facing wel 15 tot 20 jaar! Je bent dus voor porselein duurder uit, maar ze gaan wel beduidend langer mee! Op dit moment moet je ongeveer rekenen op een bedrag tussen de € 300,- en de € 600,- per porseleinen facing. Eén en ander is afhankelijk of het om Chinese makelij gaat of om Nederlandse facings. Composiet kost 100,- tot € 190,-. Afhankelijk of het één-laags is of twee-laags.
  • Facings kunnen minder gaan glanzen en zelfs dof worden. Ook facings kunnen na verloop van tijd verkleuren en/of dof worden. De reden hiervoor is dat we eten en drinken en onze tanden poetsen. De facings kunnen wel bijgewerkt worden, maar ze zullen op een gegeven moment wel vervangen moeten worden.
  • Facings zijn niet transparant zoals onze eigen tanden. Facings hebben dus niet die natuurlijke transparantie die ons eigen gebit wel heeft. Hierdoor kunnen ze soms wat onnatuurlijk ogen. Echter de meeste tandartsen weten goed hoe ze dit euvel kunnen oplossen omdat ze erg goed met kleur kunnen werken.

Gelukkig zijn er ook voordelen!

Uiteraard hebben facings ook voordelen! Veruit de meeste mensen zijn dolblij met hun facings. We gaan de voordelen ook voor je op een rijtje zetten:

  • Een mooie afwerking bij een beschadiging. Als je tanden verkleurd zijn of beschadigd, zijn facings een fijne oplossing en hoeven er geen tanden getrokken te worden. Het facing-hoesje dat over je tand geplaatst wordt geeft je weer een mooie lach terug.
  • Facings zijn gemakkelijk te plaatsen. En niet alleen gemakkelijk maar ook zonder je tanden verder te beschadigen. Door het laagje heb je dus weer een “nieuwe”tand.
  • Het plaatsen is pijnloos. Weliswaar wordt het glazuur iets bijgeslepen, maar dit bijslijpen gaat niet erg diep. Je voelt er dan ook heel weinig van. Het zou kunnen dat je tand eerst gerepareerd moet worden, maar dan kun je altijd kiezen voor een lichte verdoving. Door de verdoving zul je dan helemaal niets voelen van de reparatie én van het plaatsen van de facing.

We hopen dat we je zo goed geïnformeerd hebben over het plaatsen van facings en dat je wat aan de informatie hebt gehad!