Ook last van Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris

Ook last van Keratosis Pilaris? Uh… van wat?

Keratosis Pilaris is een veel voorkomende huidaandoening, waar een kwart van de Nederlandse bevolking mee rondloopt. In feite komt het zo veelvuldig voor, dat je het gewoon een geïrriteerde huid kunt noemen. Net zoals we het over een vettige, droge of gevoelige huid hebben. KP is erfelijk en het overkomt meestal mensen met eczeem, astma en allergiën.

Een storing in de rijping van de hoorncellen

Door die storing groeien de haartjes niet goed uit de haarzakjes en daardoor ontstaan er kleine, rode bultjes op de huid. KP gebeurt meestal op de bovenarmen en de bovenbenen, maar soms ook op de kuiten, wangen, billen en onderarmen. De huid is meestal wat jeukerig en gevoelig en voelt ook ruw aan. Gelukkig is KP geen levensbedreigende aandoening, maar mensen worden er niet echt blij van! Soms gaan ze er aanzitten, de kleine puistjes die erdoor ontstaan uitknijpen. Met alle gevolgen vandien. Kleine huidontstekingen en plaatselijke infecties. Niet aankomen, dus!

Op jonge leeftijd begint KP al

KP ontstaat dus al op jonge leeftijd en het gaat ook niet weg. Mensen moeten er letterlijk de rest van hun leven mee leven, helaas. Gelukkig is het absoluut niet zo, dat je je ervoor moet schamen, zeker als je denkt dat één op de vier mensen in Nederland dit heeft. Maar we begrijpen wel, dat het onprettig is om te hebben. En al helemaal als je ’s zomers met een korte broek en halflange mouwen rondloopt. Wij hebben echter iemand gevraagd om hier meer over te vertellen. Deze vrouw heeft zelf ook KP.

Marian vertelde ons:

“Ikzelf heb KP op mijn bovenbenen, bovenarmen, wangen en op mijn kuiten. Omdat ik best wel een lichtgekleurde huid heb, valt het bij mij best wel op. Helemaal in de winter en ik word er echt niet blij van. Vroeger schaamde ik me er heel erg voor, maar nu heb ik me er bij neergelegd en leef ik mijn leven. Zeker als ik eraan denk, hoeveel mensen er net als ik mee rondlopen! Maar ik blijf het af en toe echt vervelend vinden.

De KP op mijn wangen is eigenlijk pas de afgelopen zomer begonnen, waardoor ik nu met rode wangen rondloop. Zeker als ik net gedoucht heb, zijn ze echt vuurrood. Ik raad iedereen met KP wel aan, om niet te heet te douchen! Maar wat zal ik zeggen: Lang leve de goed dekkende foundations!

Ik heb in de loop der jaren wel geleerd om het enigszins te verminderen. Tijdens het douchen doe ik een stukje zeep in een organza zakje, en daarmee scrub ik dan de rode plekjes. Organza scrubt heel mild. Door hard te scrubben maak je het alleen maar erger. Rustig aan, dus!”

Enkele tips:

  • Alpha-Hydroxy-Acids en fruit-enzymen schijnen goed te werken tegen KP, want ze verwijderen dode huidcellen
  • Ga er niet aan zitten priegelen, blijf er vanaf!
  • Geen puistjes uitknijpen, want daarmee vergroot je de kans op ontstekingen
  • Douche niet te heet
  • Blijf de huid hydrateren
  • Ga af en toe onder de zonnebank