Eyeliner: Hoe breng je het correct aan?

Eyeliner

Het aanbrengen van eyeliner is vaak lastig: Of het lukt perfect of het is een grote flop! Gelukkig is het aanbrengen van eyeliner geen rocket science en kan iedereen het leren. In deze blog krijg je een aantal handige adviezen over het aanbrengen van de perfecte line.

Welke soorten eyeliners zijn er?

Waar ga je je eyeliner aanbrengen? Op je ooglid of op je waterlijn? Met of zonder wing? Vandaag de dag kan en mag het allemaal en we worden steeds creatiever. Er zijn diverse producten op de markt die je als eyeliner kunt gebruiken:

 • Kohlpotloden
 • Gel
 • Kwast of stift

Kohlpotloden

Professionals zoals visagisten maken veel gebruik van kohlpotloden. De crèmige structuur van kohlpotloden maakt het gemakkelijk om de eyeliner aan te brengen. Bovendien kan de lijn van kohlpotloden nog wat vervaagd worden met een kwastje, zodat ‘ie mooi overloopt in de eyeshadow die je hebt opgedaan.

Gel

Je kunt gel eyeliners kopen in een potje. Ze worden dan meestal geleverd met een penseeltje. Dit penseeltje heeft dan een afgeschuinde kant waardoor je erg precies te werk kunt gaan.

Kwast of stift

Liquid eyeliner werkt prettig en gemakkelijk bij het aanbrengen van fijne lijntjes. Er zijn kwastjes met haartjes of met een sponsje. Vergeet niet om deze kwastjes even langs de rand van het potje te halen, zodat er niet teveel eyeliner aan blijft zitten.

Met een stift heb je dat natuurlijk niet, want stiften zijn droger bij het aanbrengen.

Eyeliner aanbrengen

Veel mensen denken dat eyeliner in één vloeiende beweging aangebracht moet worden. Niets is minder waar! Je huid hoopt iets op onder je brush of je pen, waardoor je hobbetjes krijgt in je lijn!

Werk dus als volgt:

 • Trek eerst een lijntje vanuit je binnenste ooghoek naar het midden van je ooglid. Dan doe je nog wat eyeliner op je borsteltje en trek je een lijn vanuit je buitenste ooghoek naar binnen en sluit je de lijn aan op de lijn die je al tot het midden had getrokken.
 • Voor een winged eyeliner nog een goede tip: Begin altijd met de onderste wimperrand, omdat die bij de buitenste ooghoek iets omhoog loopt. En dat is de lijn die je moet volgen om een perfecte winged eyeliner te maken. Je kunt namelijk behoorlijk in Lalaland terechtkomen, als je op de bovenste wimperrand begint.

Handige tips:

 • Breng je eyeliner aan nádat je je wenkbrauwen en oogschaduw hebt aangebracht en ook nádat je foundation hebt opgedaan
 • Laat de eyeliner altijd goed drogen
 • Breng mascara pas aan ná de eyeliner
 • Oefen vaak, zodat het steeds beter zal gaan!
 • Maak eerst een dun lijntje, er kan altijd iets meer bij
 • Als je kleine ogen hebt of diepliggende ogen, maak dan altijd een dun lijntje
 • Laat je elleboog op een tafel rusten tijdens het aanbrengen voor meer houvast
 • Houd wat wattenstokjes klaar om met remover de lijn te corrigeren, mocht dit nodig zijn
 • Breng het rustig aan. Haastige spoed is zelden goed!