Honderd jaar haar: Beautytrends door de jaren heen

honderd jaar haar

Haar in 1910

Zo ongeveer een eeuw geleden droegen vrouwen hun haar relatief formeel. Tenminste, wanneer je het vergelijkt met haarstijlen van nu. Dus hoe zijn trends door de jaren heen veranderd? Rond 1910 hadden de meeste vrouwen lange haren. Dit was overdag opgestoken en ’s nachts vaak ingevlochten.

De Roaring 20’s

Tien jaar later was dit wel anders. Vrouwen knipten massaal hun haren af en gingen voor een bob-line met finger waves. Ook gingen zij meer make-up dragen. Deze transitie ging van vrijwel niets of een natuurlijke look naar donker en dramatisch. Het was een statement dat zowel te maken had met de toegenomen welvaart en de eerste feministische golf.

Haar in de jaren 30

In de tijd van Old Hollywood kalmeerde de trends van de jaren twintig een beetje. Kapsels werden langer en vrouwen kozen voor uitgeborstelde krullen in plaats van de finger wave. Ook de make-up die over het algemeen gedragen werd, werd minder donker.

Een tijd van oorlog

In de jaren 40 kwamen er zogeheten Victory Rolls bij de jaren 30 haarstijl, hoewel dit lang niet voor iedereen het geval was. Vrouwen die bijvoorbeeld in het leger zaten droegen tijdens de oorlogsjaren vaak geen make-up en simpele haarstijlen.

Na de oorlog

Een decennium later veranderde er niet veel. Behalve dan het feit dat veel meer vrouwen zich in een vrij Nederland weer konden uiten.

Wederopbouw en ontzuiling

Tijdens de jaren 60 gebeurde er iets bijzonders. Door de toegenomen welvaart na de wederopbouw van de oorlog, begon de maatschappij steeds meer te consumeren. Dit had ook invloed op schoonheidstrends. De eerste supermodellen kwamen op en jongeren ontwikkelden een volledig eigen stijl. Deze stijlen varieerden van gothic tot prep en de verschillende jeugdculturen waren duidelijk te onderscheiden.

Hippies van de jaren 70

Haarstijlen in de hippietijd waren natuurlijker. Dit was zowel letterlijk als figuurlijk, aangezien hippies vaak bloemen in hun haar droegen.

Haar in 1980

Je kunt ervan houden of je kunt het haten. Het feit blijft dat zowel haar als make-uptrends over de top waren. Felle fleuren en opzichtige looks waren het helemaal! En ook getoupeerd haar deed het zeker niet slecht tijdens dit decennium.

1990 tot en met 2010

Maar net als de bij jaren 20 kwam er na de jaren 80 een rustigere periode. Tijdens de jaren 90 bleven de meeste trends uit de jaren 80 populair. Zij waren echter niet zo wild als in de jaren 80. Tijdens de zero’s gebeurde hetzelfde met de trends uit de jaren 90, En nu dan? Nu we in het heden zijn aangekomen, hoef je eigenlijk alleen maar om je heen te kijken. Vooral wanneer je in de stad woont. Trends voor haar en make-up krijg je namelijk niet goed mee wanneer je in een magazine kijkt. Haal inspiratie uit het echte leven en creëer ze zelf!

Dit bericht is gepost in Style. Bookmark de link.