Make-up is kunst: 5 redenen waarom

Make-up is kunst

Dagelijkse make-up of een echt kunstwerk?

Je kunt natuurlijk je dagelijkse make-up doen en zo de deur uit. Je kunt natuurlijk ook iets anders doen, namelijk kunst maken van je make-up. Op deze manier ben jij de kunstenaar, maar je bent ook meteen het doek. En zelfs je dagelijkse make-up is nog best een kunst om aan te brengen. Denk hierbij aan het maken van die perfecte wing met eyeliner. Of het vervormen van je lippen en wenkbrauwen. En wie zegt dat een goede smokey eye geen kunst is? Nou ja, dat zijn wel een paar mensen. Maar er is ook goed nieuws, want hun mening telt namelijk niet.

De meningen van critici

De tweede reden dat make-up een kunstvorm is, is omdat de meningen van critici niet tellen. Deze zijn makkelijk te ontmaskeren als vals en bovendien komen zij met het verkeerde motief naar buiten. Mensen die denken dat het doen van je make-up geen kunstvorm is, denken meestal dat make-up oppervlakkig is. Dit komt omdat make-up een traditionele vrouwenbezigheid is. Vrouwen worden continu geschaamd als oppervlakkig, wanneer zij met veel make-up naar buiten gaan. Aan de andere kant worden zij er ook op afgerekend wanneer zij geen make-up gebruiken. Daarom is het juist makkelijker om te doen wat je zelf wil wat betreft make-up. En wil je jouw gezicht als doek voor schilderkunst gebruiken? Dan kan dat natuurlijk ook.

Surrealistische kunst van Dain Yoon 

Dain Yoon is een goed voorbeeld van hoe je een kunstvorm om kunt zetten in make-up. Haar looks zijn vooral geïnspireerd door de stroming van het surrealisme. Deze stroming is deel van de moderne kunst en oorspronkelijk ontstaan als literaire stroming. Het hoogtepunt van deze stroming ligt ergens tussen 1925 en 1940. Bekende surrealistische kunstenaars zijn bijvoorbeeld Pablo Picasso, Salvador Dalí en Frida Kahlo. Het wegdrijven van de realiteit staat centraal in het surrealisme. Je kunt je fantasie dus op de vrije loop laten wanneer je looks als die van Dain zou maken.

Lip kunst en eye art

Ook met je lippen en oogschaduw kun je meer dan genoeg doen! Vaak worden hier kleine tekeningetjes van diertjes, regenbogen of fruit gemaakt. Ook is de sterrennacht van Vincent van Gogh al eens nagemaakt met oogschaduw. Je moet hier wel een vaste hand voor hebben. Het maken van deze tekeningen is namelijk precisiewerk.

Halloween make-up

Als laatste is er nog de make-up zoals veel mensen deze tijdens Halloween doen. Zij maken zich dan precies op als monsters en mythische wezens. Vaak maakt deze make-up ook onderdeel uit van een volledig kostuum. Kostuums zijn over het algemeen niet wat je ervan verwacht. Maar de kwaliteit van deze make-up looks stellen echter nooit teleur. Tenminste, niet als je de juiste tutorials op de juiste manier volgt tijdens het oefenen. Kortom: make-up is zeker wel kunst en kan in veel vormen voorkomen. De mening van critici is hierbij absoluut niet van belang.