Welke voedingsstoffen zorgen voor een mooi, stevige huid?

Voedingsstoffen

Om een mooie huid te hebben en te houden, is een goede verzorging van die huid erg belangrijk, maar niet het enige wat je huid nodig heeft. Wat je aan gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt telt zeker evenveel mee! Als je werkt als visagist of als make-up artiest wil je er graag goed uitzien, toch? Dan is een goede huid en ook een goed zicht superbelangrijk!

Vitamine A is een belangrijke voedingsstof, die we hier in Nederland eigenlijk te weinig eten. Een groot deel van de Nederlandse bevolking krijgt te weinig vitamine A binnen via de voeding. En een tekort aan viatmine A zal uiteindelijk leiden tot gezondheidsklachten, maar zeker ook tot een ongezonde huid.

Hoeveel vitamine A heb je dan dagelijks nodig?

Hoeveel je nodig hebt en hoe je een tekort aan vitamine A kunt herkennen, zijn dus belangrijke vragen! We geven hieronder aan hoeveel je ongeveer nodig hebt, om een goede weerstand en een gezonde huid te krijgen of te behouden.

Leeftijd                                                      Vitamine A (microgram per dag)

6 mnd t/m 2 jaar                                     300

2-5 jaar                                                     350

6-9 jaar                                                     400

10-13 jaar                                                 600

14-17 jaar                                                 meisjes 900 en jongens 700

Vanaf 18 jaar                                           meisjes 800 en jongens 680

Zwangere vrouwen                                 800

Vrouwen die borstvoeding geven            1100

In welke voeding zit vitamine A?

Vitamine A zit voornamelijk in dierlijke voedingsmiddelen, zoals (orgaan)vlees, eieren, boter en vis. In groente zoals donkere bladgroente en wortelen komen carotenoïden voor, die door ons lijf omgezet worden in vitamine A. Als je bijvoorbeeld 1 eitje eet, krijg je ongeveer 130 microgram vitamine A binnen. Met 100 gram gekookte wortel (2 opscheplepels) heb je plusminus 850 microgram vitamine A binnen.

Door naar de bovenstaande tabel te kijken, kan je precies weten hoeveel vitamine A je nodig hebt.

Wat gebeurt er als je een tekort aan vitamine A hebt?

Vooral als je gedurende een langere tijd weinig eten met vitamine A hebt gegeten, kunnen er problemen ontstaan in je lijf. Huidproblemen, dof haar en een sterk verminderde weerstand zullen het gevolg zijn van een stevig vitamine A tekort. Ook zal een tekort aan vitamine A slecht voor je ogen zijn. In de ergste gevallen kan het zelfs tot nachtblindheid leiden of ook tot gehele blindheid.

Onder de bevolking kijkt van ontwikkelingslanden, waar een vitamine A tekort vaak voorkomt, is dat tekort zelfs de belangrijkste oorzaak van blindheid bij kinderen.

Aanvulling op je voeding

Als je denkt dat je te weinig vitamine A met je voeding binnenkrijgt, zou het wel eens heel verstandig kunnen zijn om extra vitamine A te gaan slikken. Er zijn genoeg aanbieders die vitamine A als voedingssupplement verkopen. Let wel op, want vaak zit er ook wel vitamine A in multivitamines. En teveel is niet goed! Dus als je al een multivitamine slikt, kijk dan even naar de hoeveelheid vitamine A.

Zeker in het geval van een zwangerschap is meer dan 3.000 microgram al schadelijk voor de baby. In Nederland bestaat er dan ook een wettelijk maximum 1.200 microgram p/d.