Visagie voor de catwalk en meer

de catwalk

De droom van elke visagist

Iedere visagist droomt er natuurlijk van om de make-up van modellen voor een modeshow op te maken. Dan zit je tussen de haute couture en kun je je creativiteit volledig de vrije loop laten. Nou ja, voor zover de richtlijnen van de designer dit toelaten. In principe is het een zeer statig beroep binnen de visagie wereld. Dit is op zich ook best een haalbaar doel, wanneer je een make-up opleiding gehad hebt. Het betekent echter niet dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Maar zelfs als je niet achter de schermen van een catwalk terecht komt, zijn er nog zat interessante opties. Elk daarvan zal hieronder verder worden beschreven.

Te hoog gegrepen?

Het kan zijn dat make-up aanbrengen voor modeshows te hoog gegrepen is voor de gemiddelde visagist. Het selectieproces voor de catwalk is namelijk heel zwaar en vaak willen modeontwerpers alleen bekende visagisten. Toch is het niet onmogelijk. Wanneer je een beetje naamsbekendheid opgebouwd hebt en ervaring hebt, kun je via je connecties bijna overal wel terecht komen. Zelfs al zou haute couture make-up niets voor jou zijn.

Wanneer de catwalk je niets lijkt

Zoals hierboven al gezegd is, kun je alle kanten uit wanneer je een diploma in je zak hebt. Denk bijvoorbeeld aan make-up voor tv. Er zijn zat programma’s die naar visagisten zoeken om bijvoorbeeld journalisten en gasten op te maken. Zo heel moeilijk is het ook niet om in die wereld binnen te komen. Visagiste en hbo-student, Kaziwa Nedjabat, kan dit beamen. In de periode dat zij nog veel werkte, kon zij namelijk de make-up van BN’ers als Gordon doen. Ook heeft zij veel ervaring opgedaan voor haar eigen make-up looks. Zelf-ontplooiing is dus ook een belangrijk deel van de opleiding tot visagiste

Film make-up en special effects in plaats van de catwalk

Alhoewel een normale visagie opleiding vaak geen module voor special effect make-up biedt, kun je hier wel aparte opleidingen voor vinden. Wanneer je dus liever monsters van mensen maakt, kun je dit gaan doen. Een normale make-up opleiding biedt echter wel kansen om acteurs in films en tv-series op te gaan maken. Dit is eigenlijk net zo’n statig beroep in de beauty wereld als het opmaken van modellen voor de catwalk. Het verschil zit hem vaak in de details van de looks die je maakt. Vaak moet je lichtere of donkerdere tinten gebruiken, gebaseerd op het licht dat er voor de camera en op de catwalk gebruikt wordt.