De make up iconen van lang geleden

make up iconen

Make up iconen in het oude Egypte

Make up is zo oud als de maatschappij zelf. In het oude Egypte werd het echter eerder gebruikt ter bescherming tegen de zon. Dat het sommige mensen mooier maakte, was enkel bijzaak. Tegenwoordig is de functie van make up veranderd. Dit betekent dat wij koninginnen als Cleopatra en Nefertiti nu als make up iconen zien. Maar hoe zat het met hoe de bevolking naar make up en make up iconen keek in andere tijdperken van de geschiedenis? Hieronder wordt dat verder beschreven.

Een middeleeuws make-up verbod!

In de middeleeuwen werd make up gezien als een taboe. De kerk was erg machtig in Europa en vond dat vrouwen zich niet mooier mochten maken. Ook moesten getrouwde vrouwen hun haar bedekken van de kerk. Toch deden veel adellijke vrouwen wat zij zelf wilden en deden zij nog graag natuurlijke make up op.

Elizabeth de eerste smeerde WAT op haar gezicht?

Tijdens de renaissance gingen nog meer vrouwen make up dragen. Koningin Elizabeth de eerste was vaak wel heel revolutionair opgedoft. Met haar witte, gepoederde hoofd en rode lippen, verdienden ook haar looks een plekje in de geschiedenis. Het was alleen niet zo gezond, want Elizabeth haar make up en alle andere make up van die tijd was namelijk opgebouwd uit lood. Gezien het feit dat dokters in die tijd niet zoveel konden als nu, kon je dagelijks opmaken dodelijks zijn.

Poedertje hier, poedertje daar

Een paar eeuwen later was het veilig om make up te dragen. In die tijd kon echter alleen de adel het zich veroorloven. Vrouwen en zelfs mannen lieten zich bepoederen om zo hun welvaart te laten zien. Ook oogschaduw en rouge werden nu veel meer gebruikt. Vooral door de laatste Franse koningin, Marie Antoinette.

Een duistere kant van een vrolijk tijdperk

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd make up donkerder. Denk hierbij aan donkere, dunne wenkbrauwen die ingetekend zijn of rode lippen die dunner zijn ingevuld. Natuurlijk moest de bovenlip wel mooi getekend zijn. Oogschaduw werd in deze tijd veel gebruikt om ogen holler te laten lijken.

Make up iconen van nu

Van de geschiedenis kan iedereen iets leren. Zelfs de make up iconen van nu en de visagisten van nu. De geschiedenis kan een goede inspiratiebron zijn voor originele looks. En dat is wat een visagist net als een kunstenaar kenmerkt. Originaliteit, maar ook de creativiteit om uit een oud voorbeeld iets heel nieuws te maken.