Wat vertelt onze huid over onze gezondheid?

huid

Bij Hair Kappersopleiding wordt de leerling kappers veel geleerd over de huid. Onze huid weerspiegelt hoe het met ons gaat. Lichamelijke klachten, psychische problemen maar ook of je iets onder de leden hebt! Een grauwe huidskleur kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand oververmoeid is. Je huid reflecteert dus wel degelijk je innerlijke gezondheid. Het is het grootste orgaan van ons lichaam.  

De signalen

Is er nou toch iets mis met onze gezondheid, dan zijn de signalen hiervan duidelijk te zien:

  • Een vlekkerige huid: Dan zitten er teveel dode huidcellen op zitten.
  • Een grauwe gezichtskleur: Je bent hoogstwaarschijnlijk ziek of oververmoeid.
  • Een droge huid: je vochtgehalte is te laag, je moet meer drinken!
  • Een gele kleur: Je hebt problemen met je lever.
  • Een vlekkerige en ruwe huid: Je moet gezonder eten en stress vermijden.

Je huidtype en de juiste verzorging

Het is belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Een droge tot zeer droge, een vette, een gemengde, of een normale huid zonder problemen. Dit kan je laten vaststellen door een schoonheidsspecialiste of huidarts. Hierna kun je de juiste huidverzorgingsproducten aanschaffen, om zo op de juiste manier voor je huid te gaan zorgen. 

Verzorg je huid ook van binnenuit

Allereerst: Drink 6 tot 8 glazen per dag! Nou is niet iedereen er een liefhebber van om grote glazen koud water naar binnen klokken. In de warme zomers is dat geen probleem, want dan hebben we allemaal dorst. Maar ’s winters….. Staat het drinken van koud water je tegen in de winter? Kook het water dan en drink het heet. Prima te doen! Doe maar net of het thee is. En dan? Je eetgewoontes! Wat eet je zoal dagelijks? Wil je goed voor je huid zorgen, eet dan elke week een of twee keer vette vis en dagelijks eiwitten. Ook groentes en fruit zijn heel gezond. Twee ons groente per dag en twee stuks fruit! Iedereen weet het, maar wie eet het? 

Roken

Door het roken van sigaretten veroudert je huid schrikbarend snel! En omdat je vaten vernauwen door het roken, ziet je huid er dof uit. 

Stress

Iets moeilijker is het, als je veel stress ervaart in je leven. Niemand kan zo maar 1,2,3 van zijn stress afkomen. Maar het is een feit, dat emoties wel degelijk invloed hebben op je huid. Door veel stressfactoren in je leven, gaat je lijf cortisol aanmaken. Dat is een stresshormoon. Je krijgt dan tijdelijk meer energie (om jezelf te kunnen beschermen). Door dat verhoogde cortisolgehalte ga je sneller ontstekingen krijgen. Bijvoorbeeld puistjes in je gezicht. Probeer dus stress te vermijden! Of ga op zoek naar een oplossing door te leren ontspannen. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Een goede nachtrust

Probeer echt aan voldoende slaap te komen. Want voldoende nachtrust is essentieel voor een gezonde huid.

Conclusie

Eet gezond, drink geregeld water en probeer stress te vermijden. Verzorg je gezicht correct, slaap genoeg en  ga eens lekker buiten wandelen of fietsen.