Wat je altijd al wilde weten over lipstick

liptick

Hier dan een artikel dat mutjevol staat over lipstick. Er zijn maar weinig vrouwen in Nederland die nooit een kleurtje op hun lippen doen. Je voelt meteen, dat je er beter uitziet met wat kleur op je mond. De meeste meisjes beginnen al jong met het dragen van lipstick, zo rond hun veertiende.

Andere producten voor de lippen

Naast de gewone lipstick zijn er nog meer producten op de markt, die je lippen goed kunnen gebruiken. Het hangt er ook een beetje vanaf of je naar een feest gaat, of naar kantoor! Zo is er lipgloss, lipstain en lippenbalsem. Deze producten voorzien je lippen van een kleurtje, glans en ook zorgen ze voor de verzorging van bijvoorbeeld droge lippen.

De geschiedenis van de lipstick

Wist je dat de dames in de prehistorie al hun lippen kleurden? Ze gebruikten rode vruchten of rode groentes. In het oude Egypte werden kevers gebruikt om hun rode kleur en zelfs visschubben om de glans die ze gaven.  Onze hedendaagse lipsticks bevatten gelukkig meer synthetische ingrediënten. Anno 1915 vingen lippenstiften aan er uit te zien zoals onze hedendaagse lipsticks. Maar pas rond de vijftiger jaren begonnen ze te lijken op lipsticks zoals wij ze vandaag de dag kennen. Max Factor en Revlon waren de eerste makers van deze lipsticks. Natuurlijk heeft de filmindustrie er ook een aandeel in gehad om de populariteit van lipsticks te vergroten! In die tijd was vooral een felrode kleur helemaal in. Eigenlijk is rood ook tegenwoordig nog graag gezien.

Verschillende soorten lipstick

Qua kleuren kun je het zo crazy niet bedenken, of je kunt het wel vinden. Ook hebben hedendaagse lipsticks diverse soorten finishes. Er zijn lippenstiften met glans, matte kleuren, parelmoer, shimmer en ook zijn er speciaal extra hydraterende lipsticks. Of met een UVF bescherming tegen de schadelijke invloed van de zon. Voor iedereen is er dus wel een geschikte lipstick op de markt. 

Maar hoe weet je nou welke kleur lipstick bij jouw haarkleur mooi zal staan? 

 • Bij rood haar: Hierbij staan perzik-kleuren, kaneelbruine tinten en terracotta prachtig.
 • Bij lichtblond haar: Ga voor donkerrode kleuren, cappucino, paarstinten, wijnrood en bessenrood.
 • Brunettes: Ook hierbij staan terracotta, kaneelbruin en alle kleuren met een bruine ondertoon heel mooi.
 • Goudblond: Alle abrikooskleurtjes, felrood en perziktinten komen hier goed tot hun recht.
 • Zwart haar: Bij zwart haar kun je naar hartelust combineren. Elke kleur lipstick staat daar prachtig bij!

Tot slot nog enkele waardevolle tips

 • Als je wat droge velletjes op je lippen hebt, scrub ze dan even (met een oude tandenborstel of een suikerscrub) voordat je de lipstick aanbrengt. Dat staat veel beter! 
 • Voor wat extra hydratatie kun je wat lippenbalsem aanbrengen.
 • Je werkt preciezer en zuiniger als je je lipstick aanbrengt met een lippenpenseeltje.
 • Bij vollere lippen staat een matte kleur vaak erg mooi, en ze lijken daardoor optisch smaller.
 • Bij dunne lippen oogt een glans juist voller.
 • Door het tekenen van een lijntje met een lippenpotlood loopt je lipstick niet snel uit.