Wat je altijd al wilde weten over foundation

foundation

Wat is foundation?

Met foundation kun je je huid een meer egale teint geven. Het verdoezelt rode vlekjes en oneffenheden in je gezicht.  Het beschermt niet tegen de zon! ’s Zomers heb je dus zonnebrandcrème nodig. Foundations zijn te verkrijgen in diverse vormen:

Zoals je ziet, is foundation te koop in meerdere uitvoeringen. Het hangt natuurlijk af van jouw type huid, welke voor jou geschikt is. De vette huid heeft een andere foundation nodig dan een droge huid of een rijpere huid. Ook hebben foundations een verschillende mate van dekking. Heb je een huid met veel oneffenheden, kies er dan eentje die past bij jouw huidtype. Je kunt altijd een schoonheidsspecialiste of beauty specialiste  in een speciaalzaak om goed advies vragen.

Jaren geleden werd foundation wel eens een dikke laag  ‘pancake’ genoemd, omdat het toen een soort van dikke, plakkerige zalf was. Tegenwoordig zijn er lichte foundations op waterbasis te krijgen, die niet te vergelijken zijn met die dikke foundations van vroeger.

Hoe gebruik je het?

Het allereerst moet je je huid goed reinigen. Nadat je dat gedaan hebt, breng een een dagcrème aan. Pas hierna kan je de foundation veilig op je huid aanbrengen. Er zijn een aantal manieren waarop je de het mooi egaal kunt aanbrengen op je gezicht. 

  • Met een speciale foundationkwast (synthetisch) 
  • Met een make-up sponsje, die er in verschillende vormen op de markt zijn: plat, eivormig, enz.
  • Of gewoon met je (schone) vingers

Zorg ervoor dat je handen en/of je foundationkwast altijd schoon zijn. Je mag na gebruik je kwasten rustig schoonmaken met een druppeltje afwasmiddel en water.  Een ander belangrijk punt is , dat de foundation alleen op die plekken gebruikt wordt, waar je vlekken of oneffenheden hebt. Het is daarom belangrijk, dat het qua kleur pefect bij je huidskleur matcht. Als je de foundation eenmaal goed hebt aangebracht, kun je eventueel je gezicht lichtjes poederen met een transparante of een gekleurde poeder. Dit geeft een mat effect en het laat de foundation langer zitten!

Op welke punten moet je letten?

Het is erg belangrijk dat je foundation natuurlijk oogt. Kies daarom de precieze kleur van je gezicht! Is de foundation te donker of te licht van kleur, dan staat dat echt lelijk. Bij het uitkiezen van een tint moet je de kleur op je gezicht testen, niet op je arm of je handen! Want je huidskleur op je gezicht is vaak anders dan die op je handen.

Hoe breng je het aan?

Je zou kunnen kiezen om de foundation in meer dan één laagje aan te brengen, mocht dat nodig zijn. Maar wees spaarzaam! Doe het nooit op of onder je ogen en op je lippen. Laat het bij je kin en hals een beetje overlopen. Zo oogt het mooier. Gebruik voor pukkeltjes en donkere kringen onder je ogen eerst een concealer, want die is meer dekkend. Breng daarover dan de foundation aan.