Wat kun je doen aan pigmentvlekken?

pigmentvlekken

Een veel voorkomend probleem; pigmentvlekken. Inmiddels weten we wel, dat pigmentvlekken niet gevaarlijk zijn. Maar dat neemt niet weg, dat we ons er wel aan storen! Hoe komen we eraan en nog belangrijker: kunnen we er ook vanaf komen? Hier enkele goede adviezen.

In het zonnetje

Pigmentvlekken komen op onze huid omdat er een veel pigment in één plekje is verzameld. Ze ontstaan omdat er teveel melanine wordt geproduceerd in ons lichaam. Melanine is het pigment dat de natuurlijke kleur aan ons haar, onze ogen en onze huid geeft. De overproductie van melanine wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

  • Onze leeftijd
  • In de zon zitten
  • Hormonale redenen
  • Genetische factoren

Pigment heeft een beschermende functie, want het beschermt ons tegen de zonnestralen. Het absorbeert de uv-stralen en zo worden de schadelijke gevolgen van zonlicht beperkt. Niet alleen je huid wordt zo ontzien, maar ook bijvoorbeeld het netvlies in onze ogen.

Hoe voorkom je pigmentatie?

Dat is tamelijk eenvoudig! Stel jezelf niet teveel bloot aan de zon. Bovendien is het geen overbodige luxe om gedurende het hele jaar (dus niet alleen in de zomer!) een goede dagcrème te gebruiken waar een uvf-bescherming al inzit. Zo bespaar je jezelf niet alleen het krijgen van pigmentvlekken, maar ook kan je zo te vroege rimpelvorming voorkomen. Bovendien kun je door het drinken van ongeveer 6 glazen water per dagvele huidproblemen voorkomen! Je lichaam wordt dan op een natuurlijke wijze gereinigd.

Wil je pigmentvlekken minder laten opvallen?

Heb je ondanks je goede zorgen toch enkele pigmentvlekjes in je gezicht gekregen? Dan wil je daar natuurlijk vanaf! Diverse producten hebben een bewezen werking tegen pigmentvlekjes. Er zijn verzorgingsproducten waar vitamine C en/of zoethoutwortel in zit. Die maken ze lichter van kleur. Wat ook goed kan helpen, is een citroenmaskertje. Wat heb je nodig om een citroenmasker te maken?

  • Een hele citroen
  • Een theelepeltje zout
  • Enkele druppels olijfolie

Als je hier een mengsel van maakt en je hebt dat aangebracht op de vlekken, laat het dan 15 minuten inwerken. Maak daarna je huid schoon met lauw water en doe dan een vochtinbrengende crème op je huid. Om het beste effect te verkrijgen, herhaal je dit proces drie maal per week. Een citroenmasker verwijdert de bovenste laag van de huid en daarmee dus meestal ook de pigmentvlekjes.

Producten waar zoethoutwortel in verwerkt is

Zoethoutwortel is een bekend product en wordt vaak in de cosmetische industrie verwerkt in crèmes. Het bezit een anti-bacteriële werking en is ook ontstekingsremmend. Het is daarom heel geschikt voor een huid die last heeft van acné, maar ook is het actief tegen pigmentvlekken. Zoethoutwortel heeft ook een blekende werking en het remt de vorming van melanine af. Je zou dus kunnen informeren bij een speciaalzaak naar producten waar zoethoutwortel in verwerkt is.

Een medische peeling

Tot slot zou je kunnen overwegen om een medische peeling te laten doen op je huid. Dit werkt vaak prima tegen hardnekkige pigmentvlekken die wat dieper liggen. Uiteraard moet je dit eerst met je huisarts of dermatoloog overleggen.

Lees hier meer tips om je gezicht schoon te maken.