Feiten en fabels over de schadelijkheid van in de zon liggen

Feiten en fabels over de schadelijkheid van in de zon liggen

Feiten en fabels over de schadelijkheid van in de zon liggen

Alle zonaanbidders weten het zo langzamerhand wel: Er bestaan risico’s die ontstaan door zonnebaden of onder de zonnebank gaan. In zowel  zonnestralen als in de straling van een zonnebank zit UV-straling.  En daar moeten we onze huid tegen beschermen met een goede zonnebrandcrème. Als dat niet gebeurt, kan je er zelfs op de lange termijn huidkanker door krijgen! Vandaar een aantal feiten en fabels op een rijtje. Laten we maar eens beginnen met de feiten:

De feiten

 • Raar maar waar: Zelfs in de schaduw kan je verbranden! Dus ook daar moet je jezelf goed insmeren, het liefst om de 2 uur. Dit geldt ook als je een zonnebrandcreme met een hoge factor gebruikt, want door die hogere factor werkt ‘ie niet langer!
 • Hoe lichter de kleur van je huid is, hoe hoger de factor van je zonnebrandcreme moet zijn. De hogere factoren geven meer bescherming.
 • Zwem je graag? Zorg dan helemaal dat je jezelf insmeert. Want die waterdruppeltjes op je huid functioneren als het ware als vergrootglaasjes, waardoor je nog sneller kunt verbranden. Zelfs de reflectie van het water kan je sneller laten verbranden, dus ook als je gaat surfen of varen is het oppassen geblazen en moet je vaker smeren.
 • Zonnebrandcrème heeft ook een houdbaarheidsdatum. Het is dus niet oneindig houdbaar. Dat betekent dat de bescherming ervan minder wordt naarmate hij ouder wordt.
 • UV straling die van een zonnebank op je huid schijnt, is even schadelijk als de zonnestralen in de natuur.
 • Er zitten uiteraard ook vele voordelen in onze zon. We krijgen er daglicht van en daar worden we allemaal blij van. Ook zitten die stralen vol met vitamine D. En vitamine D zorgt voor heel veel gezondheidsvoordelen!

De fabels

 • Een zonnebrandcrème werkt niet beter door er meerdere lagen van aan te brengen op je huid. Dus: een factor 30 blijft een factor 30 en werkt niet meer beschermend door meerdere lagen over elkaar te smeren op je huid.
 • Er zijn mensen die denken dat ze beter beschermd zijn tegen de zon, door eerst enkele malen onder de zonnebank te gaan. Dit is een fabel! Ook na het zonnen onder de zonnebank moet je jezelf goed insmeren voordat je in de zon gaat zitten.
 • Er wordt beweerd dat je niet mooi bruin kan worden met een zonnebrandmiddel op. Dit is niet waar. Ten eerste zul je niet rood worden en ten tweede blijf je dat mooie bruine kleurtje zelfs wat langer houden.
 • Ook getinte en bruine mensen moeten zich insmeren! Misschien verbranden ze iets minder snel dan mensen met een lichtere huid, maar verbranden kunnen ook zij! Wie anders beweert is onjuist.
 • Hoe heter het is, hoe sneller je verbrandt. Niet waar! De temperatuur bepaalt namelijk niet de schadelijkheid van de zonnestralen! Ook bij 20 graden kan je al verbranden.
 • Als het bewolkt is, hoeven we niet te smeren. Fabel! Ook bij bewolkte luchten kunnen de zonnestralen schadelijk zijn. Dus toch smeren als het bewolkt is.