Nuttige info over (kunst)nagels

Nuttige info over (kunst)nagels

Nuttige info over (kunst)nagels

Nagels hebben als functie, dat ze de zenuwuiteinden in onze vingertopjes beschermen. Omdat er geen eelt groeit waar nagels groeien, blijven we goed gevoel in onze vingertoppen behouden. Dit is onder andere superbelangrijk voor blinde mensen, want zij lezen braille met hun vingertopjes.

Onze nagels groeien gemiddeld 2,5 millimeter per maand, de nagels van mannen groeien iets sneller dan die van vrouwen. Stel dat je een nagel kwijtraakt bij een ongeluk, dan zal het voor vingernagels wel 7 of 8 maanden duren, voordat de nagel weer helemaal is aangegroeid. Voor teennagels kan dat zelfs 18 maanden duren!

Lange nagels

Voor de dames is het al eeuwen een gewoonte om de vingernagels heel lang aan te laten groeien. Dit ziet er volgens de tegenwoordige jongedames sexy en aantrekkelijk uit. Ze lakken hun nagels vandaag de dag met allerlei kleurtjes en ze versieren de nagels met glittertjes en kristalletjes en diverse plaatjes.  Maar die lange nagels hadden vroeger een heel andere reden; zo lieten de vrouwen zien, dat ze geen zware arbeid hoefden te verrichten. Zo waren ze dan van ‘goede stand’, oftewel: rijke, chique dames!

Kunstnagels

Nagelbijters of vrouwen bij wie de nagels snel afbreken, willen toch wel heel graag ook mooie lange nagels hebben. Om dit dan wel voor elkaar te krijgen, laten ze bij een nagelstudio nepnagels plaatsen. Er zijn dan verschillende mogelijkheden. 

Acrylnagels

Je kunt verschillende soorten acrylnagels kiezen. Er zijn acrylnagels die met lijm worden aangebracht, maar er zijn ook soorten die door een speciale vloeistof en poeder combinatie worden gemaakt. Acrylnagels worden vastgezet op je eigen nagels en ze zullen meegroeien, totdat ze op een gegeven moment verwijderd moeten worden. Dit verwijderen moet een redelijk zwaar oplosmiddel zoals aceton) gebeuren en het is geen optimale situatie voor je eigen nagels, wat betreft de gezondheid van je nagels.

Gelnagels

Gelnagels bestaan al een tijdje, maar de laatste tijd worden ze steeds populairder. Gelnagels zijn eigenlijk een speciale verfsoort. Deze verf wordt op jouw eigen nagels aangebracht en die trekt ook in je nagels. Ze zijn soepeler dan de harde acrylnagels. Alleen bij gelnagels moeten er enkele laagjes over elkaar aangebracht worden. Ieder laagje dat de nagelstylist aanbrengt, wordt even onder een nageldroger gedroogd. Ze kunnen ook onder UV-licht gedroogd worden. Gelnagels kosten ook meer dan acrylnagels, maar ze gaan een stuk langer mee! 

De maat van de kunstnagels

Bij gellak of acryl-poedernagels heb je geen zorgen over de maat van de nagels, want die worden op je eigen nagels aangebracht. Koop je echter nailextensions of nageltips, dan is de maat wel van belang. Gelukkig zijn ze in allerlei maten te koop! Let dan wel even op die maat. Ook moet je ze meestal zelf eerst in de vorm veilen die je mooi vindt.

Het verwijderen van kunstnagels

Acrylnagels moeten eerst ongeveer 15 minuutjes geweekt worden in nagellakremover of aceton. Hierdoor gaat de lijm loszitten en kun je de nagels gemakkelijk verwijderen, zonder jezelf te bezeren.

Gelnagels hoeven maar 5 minuten geweekt te worden.