Alles wat je altijd al wilde weten over henna

Alles wat je altijd al wilde weten over henna

Alles wat je altijd al wilde weten over henna

Henna is een puur product. Het is een  natuurlijke en plantaardige kleurstof die gewoon direct op de huid of in het haar gebruikt worden.

Henna is ook de naam van de hennaplant.

De plant heet dus henna, het poeder dat hiervan gemaakt wordt heet ook hennapoeder. Er is ook hennapasta. Hierin is de henna ook weer in verwerkt.

Kan het gebruik van henna soms gevaarlijk zijn?

De puur natuurlijke bruine en groene henna is niet gevaarlijk. Het gevaar zit ‘em in de zwarte hennasoorten. Die wordt gemaakt door fabrikanten die zich schijnbaar geen zorgen maken om de gezondheid van hun klanten! Want door deze mensen wordt een product gemaakt van natuurlijke henna, waar thinner, PPD(paraphenylenediamine) en benzine aan wordt toegevoegd. Hierdoor wordt de henna zwart van kleur. Maar nu is het een chemisch product geworden en daarom behoorlijk schadelijk voor je gezondheid! Zwarte henna wordt gebruikt om henna-tattoos of (henna tatoeages) aan te brengen. Het is (in de EU verboden om op de huid te gebruiken) chemische troep en wordt ook wel black henna genoemd. Het kan trouwens ook branderig aanvoelen  in de zon. 

Hoe wordt henna gebruikt?

Henna is dus een poeder dat gemengd wordt met water, essentiële oliën voor kleurversterking of soms ook wel thee of hibiscus. Dit allemaal om de kleur te beïnvloeden. De henna is van nature een roodbruin of groenkleurig poeder. Hoe langer je de aangebrachte hennapasta laat inwerken, hoe donkerder de kleur wordt. Ook blijft het langer zitten door een langere inwerktijd. Denk daarbij aan ongeveer 6 uur! Als de henna op de handen of de voetzolen wordt aangebracht, kleurt het veel donkerder, dan wanneer het op bijvoorbeeld de halsstreek is gezet. Wanneer het eenmaal goed heeft ingewerkt, blijft het op de handen en voeten nog wel drie weken goed zichtbaar. Hierna zal het gaan vervagen.

Verschillende technieken

In het Midden-Oosten worden de (bloem)motiefjes meestal met een klein plastic zakje gedaan, waar onderin een puntje wordt afgeknipt. In India worden vaak paisley motiefjes, traantjes en waaiertjes aangebracht, ook met puntzakjes. In Marokko gebruiken ze vaak een klein spuitje, waarmee meestal geometrische motieven worden geplaatst.

Moet je nog iets doen, voordat de henna aangebracht wordt?

Ja, het  zal de levensduur van je hennaversiering aanzienlijk verlengen, als je de dag voordat de henna aangebracht wordt, je handen goed scrubt. Zo verwijder je alle dode huidcellen en zal de henna versiering goed kunnen intrekken. Ook verkorten de sauna, scrubs, schoonmaakmiddelen en bleek de levensduur van je hennaversiering. Het dragen van huishoudhandschoenen is dus geen overbodige luxe!

Ga voor een henna-professional

Er bevinden zich, ook in Nederland, meerdere henna-professionals. Ze werken met de echte natuurlijke producten. Zo zullen ze niet met chemische henna werken, maar het is het beste om vooraf goed te informeren. Zo bespaar je niet alleen jezelf problemen, want huidproblemen kunnen zelfs maanden nadat een chemische henna op je huid is geplaatst, gezondheidsproblemen veroorzaken.  Hand of Fatima in Rotterdam werkt alleen met natuurproducten. Op de website vind je alle informatie.