Zonnen: waarheden en onwaarheden

 Je verzorgt elke dag je uiterlijk met mooie make-up, maar een leuk tintje willen we ook graag! We weten allemaal wel, dat zonnen ongezond kan zijn, als het verkeerd wordt aangepakt! UV-stralen van zowel de zon als van een zonnebank kunnen schadelijk zijn voor je huid, als je die niet beschermt. En om die reden gaan we het hebben over alle waarheden en onwaarheden over zonnen.

De waarheden

 • Welke beschermingsfactor je ook kiest: er moet iedere twee uur opnieuw ingesmeerd worden.
 • Hoe hoger de beschermingsfactor van jouw zonnebrandcrème, hoe meer bescherming hij je biedt. De keuze van een zonnebrandproduct is afhankelijk van je huidtype.
 • Smeer jezelf ook goed in, als je in de schaduw blijft. Want zelfs in de schaduw kun je nog verbranden!
 • Als je graag zwemt of gewoon lekker in het water wilt poedelen, kan je zelfs nog iets sneller verbranden. Waterdruppeltjes werken als een loepje, waardoor je sneller verbrandt. Maar ook de reflectie van het water versnelt het verbrandingsgevaar, dus: smeren, smeren, smeren! Iedere 2 uur!
 • UV-straling van een zonnebank werkt in principe hetzelfde als de natuurlijke zonnestraling. Dus ook daar moet goed gesmeerd worden!
 • Aangezien ook zonnebrandproducten een uiterste houdbaarheidsdatum hebben, raden we aan om ieder jaar een nieuwe tube, spray of fles te kopen. Simpelweg omdat de bescherming van het product na lange tijd minder wordt.
 • Gelukkig biedt de zon ons ook een enorm voordeel: Vitamine D.  Deze vitamine biedt bescherming tegen ziektes en depressie. Plus het feit dat we allemaal vrolijk worden als de zon schijnt.

De onwaarheden

 • Als het weer bewolkt is, hoef je geen zonnebrandcrème te gebruiken. Dit is flauwekul, want ook bij bewolkt weer kan je verbranden.
 • Als het warmer weer is, verbrand je sneller. Niet waar! De buitentemperatuur bepaalt niet hoe schadelijk de UV-stralen zijn voor je huid. Je kunt ook flink verbranden bij een buitentemperatuur van 20 graden.
 • Donkergetinte mensen hoeven niet te smeren met een zonnebrandproduct. Onjuist! Ook getinte mensen moeten smeren. Ze zullen misschien minder snel verbranden dan iemand met een hele lichte huid, maar ze verbranden ook in de zon als ze zonder bescherming rondlopen.
 • Als je een dunne bloes draagt, ben je genoeg beschermd. Nee, dat is ook onjuist. De zonnestralen gaan gewoon door de stof heen. Dus zelfs met kleding aan is het raadzaam om te smeren.
 • Als je al bruin bent door de zonnebank, kan je niet meer in de zon verbranden. Onwaar. Ook na de zonnebank moet je jezelf in de zon goed blijven insmeren.
 • Er wordt gezegd dat je je zonnebrandcrème gewoon in verschillende lagen aan moet brengen, zodat je dan een hogere beschermingsfactor creëert. Niet waar. Een beschermingsfactor van 30 blijft 30, al smeer je 5 lagen over elkaar. Het blijft dezelfde factor!
 • Als je jezelf insmeert met een zonnebrandcrème, kan je niet bruin worden. Nonsens! In feite word je mooi bruin, zonder dat je eerst knalrood wordt. 

Tot slot:

Waar het op neer komt is dat je altijd jezelf goed moet insmeren in de zon, om zo veel narigheid te voorkomen!