Face- en bodypainting

Face- en bodypainting

Face- en bodypainting

Facepainting is een fantastische manier om jezelf creatief te uiten. Het is een eeuwenoude vorm van expressie en het werd vroeger om meerdere redenen gebruikt en op verschillende manieren. Eind vorige eeuw heeft een Engelse archeoloog, Lauwrence Barham, in een grot in Zambia (Afrika) vele natuurlijke pigmenten ontdekt, die waarschijnlijk zo’n 25 duizend jaar oud zijn. Omdat er verder in die grot geen gekleurde voorwerpen zijn gevonden, vermoedde hij dat die pigmenten ooit zijn gebruikt om mensen te beschilderen.

Voor welke gelegenheden werden die mensen toen al beschilderd?

  • Als ze naar een oorlog gingen om te vechten
  • Bij feesten
  • Als ze hun rituele dansen gingen uitvoeren
  • Wanneer ze op jacht gingen
  • Bij allerlei rituelen, zoals offeren of begrafenissen
  • Voor afschrikking, om er dreigender uit te zien, zodat roofdieren meer ontzag voor de mens zouden hebben
  • Voor religieuze praktijken en tegen demonen en magie (vaak bijgeloof)

Wat de reden dan ook was, de mens beschilderde zich voor vele redenen en we kunnen wel begrijpen, dat men zichzelf anders voelt als hij/zij beschilderd wordt. Je komt er eigenlijk in een bepaalde stemming door.

Make-up en magie

Er is bijna geen grens tussen make-up en gezichtsbeschilderen. Zowel make-up als gezichtsbeschildering hebben tot doel om iets te creëeren, dat magisch mooi of facinerend is. De meeste mensen voelen zich ook meer zelfverzekerd als ze make-up op hebben. 

De oorsprong van het gezicht opmaken

Waarschijnlijk is de allereerste vorm van make-up gebruikt in het oude Egypte. De vrouwen in Egypte hadden behoorlijk wat make-up producten. Denk daarbij aan poeders, parfums, crèmes en pigmentstoffen. Hiermee maakten ze zichzelf aantrekkelijker en mooi. Ook gebruikten zij lood (echt waar!) om hun gezichten bleker te laten lijken, ondanks het feit dat lood puur vergiftig is. En natuurlijk kohl om hun ogen zwart te omlijnen.

Hoe ging dat in Europa?

Hier in Europa werd het face painten eeuwenlang alleen toegepast voor het beschilderen van clowns en in carnavalsoptochten. Het werd hier als ongepast beschouwd om lichamen te beschilderen, want dat zagen ze als een heidense traditie. Eigenlijk pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw kwam face- en bodypainting ineens tevoorschijn. De hippiesbegonnen hun lichamen en gezichten te kleuren met voornamelijk bloemen. (de Flowerpower tijd). Later in de tijd zijn fanatieke voetbalsupporters ook hun gezichten gaan kleuren om zo hun team te steunen en bij hun eigen groep te horen.

Kunst

Tegenwoordig is het facepainting verheven tot een kunstvorm. Vandaag de dag heet dit Bodypaint. Het (meestal) naakte lichaam wordt dan beschilderd, of een deel van het lijf. Ook gezichten vallen hieronder. De mens is dus een levend schilderscanvas geworden.

Visagie

Als visagist kan je ook deze richting ingaan om je creatieve talenten te gebruiken. Je kunt artiest worden en face-en bodypainting gaan doen. Of je kunt bij het theater, toneel of de film gaan werken. Daar wordt vooral het facepainten heel veel gebruikt om bepaalde karakters echt te laten lijken. Denk bijvoorbeeld aan Beauty and the Beast en The lord of the Ring. De mogelijkheden zijn oneindig!