Hoe werkt self tanning?

self tanning

Als je een mooie bruine teint hebt ‘gekocht’, zal je gezonde look iedereen opvallen. We hebben het hier over self tanners en spray tan; Ze geven je een zongebrande huidskleur zonder dat je in aanraking bent gekomen met UV-stralen. Maar we zijn uitgebreid gaan kijken hoe ze precies werken. En welke werkzame stoffen er in zitten. En natuurlijk last but not least: Is het wel veilig om te gebruiken?

Bruin worden 

Iedereen weet dat teveel zonnen verantwoordelijk is voor een toename in het aantal mensen dat huidkanker heeft gekregen. Of het nou buiten in de zon was, of onder een zonnebank! De veroorzaker hiervan zijn UV-stralen. Ook een te vroege huidveroudering wordt door diezelfde UV- straling veroorzaakt, bij maar liefst 95% van de zonaanbidders. Sowieso is zonnen zonder bescherming  ongezond voor je huid. Maar alle zonnende mensen willen graag een bruin tintje!  Wat moeten we dan wel doen? 

De zelfbruiner

Er worden sprays en zelf-tanning producten verkocht die voor een mooie, egale bruine teint kunnen zorgen. Bij velen is de bodylotion met toegevoegde zelfbruiner bekend. Je brengt het aan op je huid en dan… ontdek je volgende ochtend dat je helaas stukken huid hebt gemist en dat je bovendien hier en daar oranje strepen hebt gekregen. En daar kom je niet zomaar één, twee, drie vanaf! Daarom hebben we verder gezocht naar goedwerkende, veilige tanners. En we hebben ze gevonden, nu kan iedereen, zonder het te berouwen een mooie teint krijgen!

Welke methode is veilig?

In de self-tanners zitten ingrediënten die een bruinende werking hebben. Dit zijn DHA (dihydroxyacetone), erythrulose encosmetische bronzers. In feite is DHA een suiker-molecuul dat op de eiwitten in de bovenste huidlaag reageert. Die reactie veroorzaakt binnen 5-6 uur een bruin kleurtje op de huid. Het zit alleen in de dode huidcellen, dus als je nieuwe huidcellen krijgt, zal die kleur verdwijnen. Het voordeel hiervan is, dat het niet diep in je huid doordringt. Hierdoor zijn er geen risico’s zijn voor je huid.  Als je huid erg gevoelig is, check dan wel eerst de lijst met ingrediënten. Zo weet je zeker dat je geen allergische reactie kunt krijgen.

Zelf doen of laten doen?

Er zijn tegenwoordig tanning-specialisten, die een spray-tan bij je kunnen aanbrengen.  Het wordt in gemiddeld 10 minutenopgesprayed. Zo’n specialist kan ook uitstekend beoordelen, welke kleur spray-tan perfect past bij jouw huid. Maar vandaag de dag zijn die spray-tans zo mooi ontwikkeld, dat het ook thuis gedaan kan worden.  Thuisgebruik is de normaalste zaak van de wereld! Ze worden in allerlei vormen verkocht: Mousse-vorm, spray en lotions. Ook als olie en gel zijn ze verkrijgbaar. Kies daarom voor die vorm, waar jij zelf het liefst mee werkt. De kleuren zijn in het algemeen: Light, Medium of Dark. Er zijn specialeMicro-fiber handschoenen, die ook goed helpen bij de egale verdeling van de self-tanner.

De spray van Marc Inbane is onze favoriet!  Breng zelf de tanning spray aan als een professional en succes! Check eventueel instructievideo’s voordat je begint.