Verzorg je handen en bescherm ze!

Verzorg je handen en bescherm ze!

Vandaag de dag is het wassen van je handen echt belangrijk geworden! Je beschermt jezelf en anderen tegen besmetting door onder andere virussen en bacteriën.  Maar je handen nemen je al die zeep en ontsmettingsmiddelen niet in dank af! Ze worden al gauw droog en jeukerig. Hoe kunnen we onze handen beschermen tegen al deze middelen? Hier lees je enkele nuttige tips om ze op en top te beschermen en te verzorgen.

Handen wassen, handen wassen, handen wassen…

Er is geen ontkomen aan! In deze tijden is voorzichtigheid en voorkomen het allerbelangrijkste! Overal waar je komt zie je handpompjes met zeep en desinfectiemiddelen staan. Allemaal prima maar het is wel een opgave om je huid gaaf te houden. Want handeczeem is sneller een probleem dan je zou denken. Handen wassen is beter dan handgel op je handen doen. Gebruik gels alleen als je even geen kans hebt om ze te wassen. We moeten onze handen wassen wanneer we:

 • Nadat we boodschappen hebben gedaan of een andere activiteit buitenshuis, zoals  buiten spelen
 • Vóórdat we het eten klaarmaken
 • Vóórdat we gaan eten
 • Na het toiletbezoek
 • Als we contact hebben gehad met dieren
 • Bij het verzorgen van zieke mensen
 • Als we met het openbaar vervoer hebben gereisd

Welke huidproblemen kunnen op je handen ontstaan?

Het gebruik van vettende huidverzorgingsproducten is echt een must, als je constant je handen met zeep moet wassen. Het veelvuldige wassen en desinfecteren beschadigt de barriere van de huid. Daarbij komen dan nog eens schoonmaakmiddelen en chemische middelen die gebruikt worden in de schoonmaak thuis of op het werk. Een beschadigde huid met kleine scheurtjes of een extreem droge huid, is juist extra bevattelijk voor ziekteverwekkers. Virussen dringen eenvoudig door die scheurtjes heen. De alcohol in al die desinfecterende middelen zorgt ervoor dat de natuurlijke olieen, die onze huid hydrateren, verstoord worden.

Hier geven je belangrijke tips, om je handen te verzorgen en beschermd te houden tijdens deze coronacrisis.

 • Doe iedere avond extra vettende handcrème op je handen. Gedurende de dag loop je liever niet met vettige handen rond! Je huid zal zo soepel blijven. Zoek daarvoor handcrème die amandelolie bevat, panthenol en/of kokosolie.
 • Overdag moet je een handcrème gebruiken die snel intrekt. Je vindt alles over de werking van een handcrème op de verpakking.
 • Het overdag je handen insmeren met een handcrème of een handlotion moet na iedere wasbeurt gebeuren. Beter nog als je het zelfs tussendoor ook nog gebruikt.
 • Gebruik je handcrème royaal, wees vooral niet zuinig!Gebruik iedere keer een vingertopeenheid, zo zit je altijd in de goede richting.
 • Desinfecteer de pomp van je handzeep regelmatig. De pomp wordt steeds met ‘vieze’handen aangeraakt, maak hem daarom dagelijks schoon!
 • Een correcte handenwasbeurt gebeurt tijdens minimaal 20 seconden. Zeep je handen én je polsen goed in met bijvoorbeeld een antibacteriele handzeep die tea tree bevat. Was ook tussen de vingers. Spoel je handen hierna zorgvuldig af en droog ze met een papieren handdoek of tissue. Vermijd het gebruik van handdoeken die door anderen gebruikt worden!