Huidirritaties door het dragen van mondkapjes

Helaas een veelvoorkomend probleem door het dragen van mondkapjes. Het wordt ook wel maskné genoemd. Puistjes en huidirritaties ontstaan omdat mensen voor langere tijd een mondkapje dragen. Het komt steeds vaker voor! Mensen gaan experimenteren met allerlei middeltjes zoals tonics, zalfjes en crèmes. Of ze gaan naar een huidarts voor kundig advies. Maar wat is er nou echt tegen te doen? Hieronder bieden we enkele oplossingen, dus lees gauw verder!

De reden voor maskné

Maskné wordt in feite veroorzaakt door de wrijving van het mondmaskertje teen je gezichtshuid. Het verschuift steeds heen en weer, waardoor je huid onrustig wordt. Bovendien zijn de meeste maskers niet echt ademend, waardoor het binnen in het maskertje vochtig en warm wordt. Heb je daar bovenop ook nog eens een gevoelige huid? Dan kun je verzekerd zijn van huidirritaties! Ook voeding speelt een belangrijke rol bij het welzijn van je huid. Producten met veel suikers en vetten hebben ook invloed op je huid.

Maskers en make-up zijn geen BFF’s

Make-up en gezichtsmaskers gaan dus niet al te best samen! Zorg ervoor dat je make-up gebruikt die ademt en bovendien geen olie bevat. Kies daarbij voor vloeibare producten in plaats van producten als crèmes. Het is een gegeven feit dat crèmes niet goed blijven zitten in vochtige omstandigheden, zoals onder een mondmasker. Je zou beter een moisurizer met een tintje kunnen opdoen. Dat zal prettiger aanvoelen en je draagt ook minder producten op je huid.

Producten met salicylzuur

Een bruikbaar advies tegen huidirritatie door het dragen van een mondmaskertje is : gebruik producten waarin salicylzuur is verwerkt. Spray de binnenkant van je masker met een gezichtsspray of een gezichtslotion waarin salicylzuur zit. Dit kan echter niet op medische mondkapjes, alleen op stoffen mondmaskers. Medische mondkapjes werken namelijk veel minder goed als ze eenmaal vochtig zijn geweest! Salicylzuur wordt vaak verwerkt in skincare producten. Het reinigt de huid van olie en vuil. En juist olie en vuil zijn vaak de reden voor irritatie van de huid. Als je het maskertje even gesprayed hebt, kan je het weer even droogfohnen en tsjakka: je huid kan er weer een tijdje tegengaan. Ook zijn er toners op de markt die de huid kalmeren en verzachten. Bijvoorbeeld de Clarifying Toner van Cosrx. Deze toner gaat onzuiverheden zoals pukkeltjes en meeëters tegen. 

Je huid moisturizen en reinigen

De reiniging van je gezichtshuid is zo belangrijk, dat kunnen we niet genoeg benadrukken! Zeker nu we de hele tijd mondkapjes moeten dragen! Maar denk eraan: Doe het niet meer dan twee keer per dag! Anders kan je de bovenste huidlaag beschadigen. En door beschadigingen krijg je weer sneller puistjes omdat je huid bacteriën gemakkelijker oppikt.  Als je kiest voor een moisturizer op oliebasis zal je huid vet worden, wat niet handig is onder mondmaskers. 

De stof van het maskertje

Tot slot nog even over het materiaal van de maskertjes.  Het ene materiaal is het andere niet! Het veiligst voor je huid zijn maskertjes gemaakt van 100% katoen, en maskers van zijde of satijn.