Is jouw make-up dierproefvrij?

Geef jij ook zoveel om dieren? Weet je zeker dat de make-up in jouw make-up tas dierproefvrij is? En wat betekent dat eigenlijk: dierproefvrij? Wij waren eigenlijk wel beniewd over het feit of de make-up (en cosmetica in het algemeen) in Nederland nou echt proefdiervrij is of nog niet. Wil jij ook weten of jouw dagcrème of shampoo dierproefvrij zijn? We zijn op onderzoek uitgegaan en hebben het volgende ontdekt:

Wanneer is een product dierproefvrij?

Vaak zijn mensen helemaal niet goed geïnformeerd op het gebied van dierproefvrije producten. De feiten zijn niet altijd duidelijk. Een dierproefvrij product dat niet getest is op levende dieren. Datzelfde geldt ook voor alle bestanddelen van een product.

Hoe kom ik erachter of mijn make-up en cosmetica dierproefvrij zijn?

Er is in de EU sinds 2013 een wet ingegaan die het testen van producten op levende dieren verbiedt. Als bedrijven toch besluiten om te handelen in producten die niet dierproefvrij zijn, lopen ze het risico op een geldboete! De autoriteit die deze controles uitvoert is: de Nederlandse Voedsel en warenautoriteit(NvWA) mag dan ook bij ontdekking van illegale handel, een geld boete uitdelen van minimaal € 10.000,-!

Als het testen op levende dieren niet mag, hoe testen ze dan wel?

Voorheen werden producten gestest op de ogen van levende konijnen. Zo keken ze of er een mogelijke allergische reactie was. Tegenwoordig wordt er getest op overleden dieren. Dit zijn van nature overleden dieren.

Ze mogen dus alleen ná hun overlijden gebruikt worden om op ze te testen. Bovendien is  van veel grondstoffen al bekend, of ze allergische reacties veroorzaken. Testen is dus niet altijd nodig.

Waarom hebben ze niet allemaal een dierproefvrij keurmerk?

Wat ons ook opvalt, is dat niet elk cosmeticamerk een dierproefvrij keurmerk heeft. Bij navraag blijkt dat al die labels niet gratis zijn. Dus niet alle cosmeticamerken willen zo’n label. Tja, en de grote merken dan? Die hebben genoeg geld om voor de kosten van een dierproefvrij label te betalen. Helaas ligt het niet zo simpel, want die grote merken waren niet dierproefvrij voor de wet van 2013. Dus nu zijn ze het wel, maar ze geven liever niet toe dat ze het toen niet waren!

Gaat het wel allemaal eerlijk, of wordt er toch gelogen?

Nee, er wordt niet gesjoemeld. Bovendien zijn de regels erg streng en de NvWA kijkt erop toe dat alle regels zorgvuldig worden nageleefd. Waar het eigenlijk op neer komt, is dat we erop moeten kunnen vertrouwen dat de wet wordt correct is en dat er goed naar geluisterd wordt. 

Conclusie:

  • Alle cosmetica is dierproefvrij sinds 2013 (in de EU)
  • Ook alle ingrediënten in cosmetica zijn dierproefvrij
  • Proefdiervrij is 20 jaar bezig geweest om deze wet erdoor te krijgen
  • Proefdiervrij probeert een wereldwijd verbod op dierproeven te bereiken
  • Resultaten van dierproeven buiten de EU mogen niet binnen de EU gebruikt worden
  • In China wordt wel op dieren getest