Minerale make-up: Is het echt zo veel gezonder?

Minerale cosmetica bleek een ware revolutie in de cosmetische industrie: minerale make-up en huidverzorging. Minerale huidversorgingsproducen en ook de minerale make-up worden iedere dag populairder. Daar kunnen de fabrikanten van traditionele make-up een puntje aan zuigen!

Goed voor de huid?

Jazeker! Minerale make-up bevat zuivere ingredienten die de porieën niet blokkeren en bovendien biedt het zelfs bescherming tegen de zon. De oxides weerkaatsen de UV straling van de zon right back at her! Hierdoor kan de UV straling niet in ons lichaam binnendringen. Pure minerale make-up helpt de huid te ademen omdat zo giftige stoffen afgestoten worden en vocht uit de atmosfeer geabsorbeerd wordt. 

Het zijn juist de dubieuze ingrediënten van synthetische make-up die in het algemeen beduidend minder bescherming bieden aan onze huid.

Welke ingrediënten zijn wel en welke zijn niet gewenst in jouw huidverzorging?

Goede ingrediënten:

  • Hoge gehaltes aan zinkoxide (heeft genezende, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen) en titaandioxide (18% in vloeibare foundation en 40% in crème en losse mineralen), die jouw huid beschermen tegen UV straling.
  • Natuurlijke ijzeroxides en ultramarijne kleuren

Twijfelachtige ingrediënten:

  • Talk (goedkope vulstof, die lood kan bevatten)
  • Bismut oxychloride (irriterend)
  • Kunstmatige kleurstoffen
  • Kunstmatige geurstoffen
  • Parabenen, conserveermiddel

Mensen zijn tegenwoordig meer op zoek naar cosmetica producten die gezonder zijn

In het algemeen zijn we ons steeds bewuster dat chemische bestanddelen in onze huidverzorgingsproducten en make-up schadelijk kunnen zijn. Er kunnen irritaties aan ogen en huid, allergieën en andere heftige reacties ontstaan door deze mogelijk schadelijke ingrediënten!

Kruipt minerale make-up in de lijntjes en is het daardoor zichtbaar?

Je moet altijd eerst je gezicht hydrateren met een goede dagcreme. Laat het even inwerken terwijl je bijvoorbeeld je tanden poetst. Hierna zal de poederfoundation gelijkmatig verdelen over je huid. Gebruik hiervoor een kabuki kwast, want de haartjes van deze kwasten zitten heel dicht op elkaar en zullen daardoor niet schuren. 

Dep de kwast in een klein beetje losse mineralen en breng het aan op je gezicht en je hals met stevige cirkelvormige bewegingen. Werk snel en doe er eventueel één of twee laagjes extra overheen voor een mooi resultaat. 

Minerale foundation is dus een vervanger van vloeibare foundation. Maar het verstikt je huid niet, het beschermt je huid! Het kan wel zo zijn, dat je al jaren vloeibare foundation hebt gebruikt. Dan is het misschien even wennen aan deze nieuwe manier van aanbrengen. We raden ja dan ook aan om een online naar een paar tutorials te kijken, zodat je weet hoe het aangebracht moet worden.

Minerale make-up

Wat ook net zo populair is als de minerale gezichtverzorging, is de minerale make-up. Eyeliners, mascara’s, eyeshadows en blushers. Ze worden gemaakt met veilige kleurstoffen en bestanddelen en zullen geen irritaties veroorzaken. Veilig in het gebruik dus. Maar hier geldt toch wel de zelfde old golden rule: Verwijder alle make-up met een zachte doek en een reinigingsmiddeltje vóórdat je gaat slapen. Want ook minerale make-up resten moeten van de ogen en je huid af, zodat je er een verzorgende en hydraterende nachtcreme op kunt doen!