Wil je ook een stralende huid? Exfoliëren!

Exfoliëren: wat is dat precies?

Exfoliëren is het peelen of scrubben van je huid. Als je je gezicht exfoliëert, worden oude, dode huidcellen verwijderd en zullen nieuwe huidcellen sneller naar de oppervlakte komen. Een stralende huid is echt voor iedereen mogelijk! Je moet gewoon even wennen aan een nieuwe manier van je gezichtshuid verzorgen. Exfoliëren is een soort van work-out voor je huid.

Allereerst een goede reiniging

Alles begint met een schone huid. Door je huid trouw te reinigen als je ’s ochtends wakker wordt en voordat je ’s avonds gaat slapen, ben je al halverwege! Daarnaast is het heel gezond voor je huid om te exfoliëren. Hierdoor verwijder al die oude, dode huidcellen en zal je huid weer gaan stralen.

Hoe moet je exfoliëren?

Daarvoor moet je naar de drogist of naar een schoonheidsspecialiste. Op een gecontroleerde manier worden heel rustig alle oude huidcellen verwijderd. Het kan op verschillende manieren gedaan worden.

  • Fysieke exfoliants. Zachtjes met loofah scrubsponzen scrubben. Gebruik natuurlijke scrubkorrels zoals gemalen olijvenpitjes, vulkanisch zand of het wat mildere bamboezand, gecoat  met jojoba-was. Met deze fysieke scrubs worden de dode huidcellen als het ware weggeslagen. Voorkom huidirritatie en werk zachtjes, wrijf nooit en duw niet! Laat de korreltjes zelf hun werk doen.
  • Chemische exfoliants. Je kunt ook dode huidcellen verwijderen met chemische exfoliants. Daarvoor worden milde zuren gebruikt, zoals salicylzuur, glycolzuur of melkzuur. Het beoogde doel blijft hetzelfde: het verwijderen van oude huidcellen, waardoor nieuwe celletjes naar de oppervlakte komen. Je nieuwe huid wordt sneller weer aangemaakt, pigmentvlekken vervagen en een doffe huid gaat weer stralen als een sterretje!

Denk er wel aan, dat je chemisch exfoliëren alleen af en toe doet, want te vaak exfoliëren kan tot irritatie van de huid leiden en in ernstige gevallen zelfs tot brandwondjes.

Hoe vaak mag je exfoliëren?

Het kan een enkele keer voorkomen, dat iemand helemaal niet tegen geen één vorm van scrubben kan. Dan is het beter om je gezicht met een natte, zachte doek te scrubben. Maar normaal gesproken mag je drie keer per week scrubben. Met een fysieke scrub en ook met een chemische scrub. 

Zie je toch wat irritatie? Wacht dan even totdat je huid weer rustig is.

Heb je last van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken komen wat vaker voor bij mensen die iets ouder zijn. Door deze plekjes drie maal per week te exfoliëren met een glycolzuur of salicylzuur (lage concentratie!), zul je blij zijn met het resultaat!

Voor elk huidtype een exfoliant

  • De gevoelige huid: Scrub met een natte milde scrubspons op een gevoelige huid. Doe wat milde cleanser op de vochtige spons en werk met roterende bewegingen. Niet drukken of wrijven! Als dat goed gaat, stap dan over op salicylzuur met een milde korrel.
  • De droge huid: Gebruik hiervoor een natuurlijke peel voor de droge huid.
  • De vette huid: Scrub met salicylzuur: werkt ook goed tegen verstopte poriën.
  • Voor mannen? Jazeker! Voor mannen met een vette huid: salicylzuurscrub. Mannen met een droge huid: glycolzuurpeeling. Maar doe dat nooit direct na het scheren ivm mogelijke irritatie!