Gezicht scrubben: Hoe en waarom?

Gezicht scrubben

In deze blog gaan we het uitgebreid hebben over het scrubben van je gezicht. Onze huid verliest dagelijks dode huidcellen, en dat zijn er echt duizenden! Dat is een volkomen natuurlijk en normaal proces. Maar als we deze dode huidcellen niet af en toe verwijderen met een scrub, zal onze huid er na een tijdje veel minder stralend uit gaan zien. Met scrubben houden we dus onze huid gezond, maar hoe moeten we dat aanpakken?

Waarom moet je gezicht scrubben?

Allereerst dus om al die dode huidcellen te verwijderen, die zich opgestapeld hebben op je huid. Maar ook omdat het scrubben er voor zorgt dat de talgkliertjes minder snel verstopt raken, waardoor je dus minder last krijgt van huidirritaties en onzuiverheden.

Hoe vaak mag je je gezichtshuid scrubben?

Het is zeker niet de bedoeling, dat je je gezicht iedere dag gaat scrubben De huid van je gezicht is gevoelig en teveel scrubben zou je huid kunnen beschadigen. Doe het daarom één keer per week. Heb je een erg gevoelige huid? Dan is één keer per 2 weken meer dan genoeg. Je zou ook eens in de zoveel tijd een peeling bij een huidtherapeut kunnen nemen.

Wat is belangrijk om op te letten bij een facial scrub?

Scrubben van je gezicht is super goed voor je huid, maar toch is voorzichtigheid wel geboden! Omdat je de dode huidcellen wegscrubt van je gezichtshuid, komt de nieuwe, kwetsbare huid tevoorschijn.  Als je te hard scrubt of als je te lang doorgaat, kan die nieuwe huid beschadigen. Pak het dus rustig en voorzichtig aan. En zorg ervoor dat je de juiste scrub gebruikt en dat je een goede verzorging aanbrengt na de behandeling.

Welke scrub moet je kiezen voor jouw huid en hoe pak je het aan?

Er is genoeg keuze uit verschillende soorten en merken scrubs. Ook zou je kunnen overwegen om er gewoon eentje zelf thuis te maken. Daar komen we zo dadelijk even op terug. Voor je gezichtshuid heb je een scrub nodig met een fijne korrel. Voor het lichaam kunnen we gebruik maken van een scrub met een grovere korrel. Zoek dus naar een milde scrub met een fijne korrel. Let verder goed op de ingrediënten, want hoe natuurlijker die zijn…. Hoe zachter en gezonder de scrub is voor je huid.

Breng de scrub aan op je vingers of je scrubborstel, en werk met zachte, draaiende bewegingen. Je mag geen kracht zetten om beschadiging te voorkomen. Vermijd het gebied rondom je ogen. Je mag het even in laten trekken, en spoel het dan goed weg met lauwwarm water. Breng daarna meteen een lekkere verzorgende dagcrème aan of verwen je gezicht met een verzorgend gezichtsmaskertje.

Zelf een gezichtsscrub maken

Je kan heel eenvoudig zelf een scrubje maken. Daarvoor gebruik je de volgende bestanddelen:

Scrub 1 voor de gevoelige, droge huid:

  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel olijfolie of amandelolie

Scrub 2 voor de normale of vette huid:

  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel olijfolie