Lipstick of lipgloss, hoe gebruik ik ze en welke zijn beter?

Lipgloss

Lippenstift en lipgloss; we kunnen ze beschouwen als zusjes, maar toch ook totaal verschillend van elkaar! Lipstick is meer een vettige substantie met een mooi kleurtje, dat middels de stick aangebracht wordt. 

Lipgloss is meer vloeibaar en heeft natuurlijk een mooie shine of zelfs glittertjes in de tube. Ze zijn in ieder geval allebei bedoeld om je mond mooier te maken en te laten opvallen. Maar er wel degelijk een duidelijk verschil! Wat nou precies die verschillen zijn en wanneer je welke van de twee moet gebruiken? Daar gaan we het het in deze blog over hebben!

Wat is lipstick?

Omdat lippenstift in een stick komt, noemen we het lipstick. Lipstick bestaat uit een vaste structuur. Zodra je het aanbrengt op je lippen, laat het een gekleurd resultaat zien. Dat is natuurlijk precies de bedoeling van lipsticks. Lipsticks zijn er in elke kleur die je maar kunt bedenken, van zachtroze tot en met pikzwart. Tenzij je voor een natuurlijke tint gaat, de zogenaamde nude tinten.

Wat zit er eigenlijk in lipsticks?

Uiteraard verschillen de ingrediënten van lipsticks per merk. De producenten van lipsticks verbeterden hun product en lipsticks werden door de jaren heen steeds gebruiksvriendelijker, vaak dierproefvrij en er kwamen steeds meer kleuren bij. 

In het algemeen zit er bijenwas en olie in lipsticks. Hierdoor worden de lippenstiften gemakkelijk uitsmeerbaar. Bijenwas, cacaoboter en olijfolie kunnen de bestanddelen van lipsticks zijn. En dan zitten er uiteraard kleurpigmenten in. Sommige merken gebruiken organische pigmenten, andere merken niet. Glanzende lipsticks bevatten meer olie dan was, en matte lipsticks juist meer was.

Wat voor een long lasting effect van lipstick zorgt, is siliconenolie. Hierdoor blijft je lippenstift beter zitten. 

Wat is lipgloss?

Lipgloss is vloeibaar en geen stick zoals lippenstift. Het zit in een tubetje met een applicator, waarmee je de gloss aan kunt brengen. Lipgloss is minder gekleurd dan lipstick, het gaat bij gloss meer om de glans dan om een tintje. Het is een plakkerige substantie, en zodra je iets drinkt of eet, gaat het van je lippen af. Daarom moet lipgloss wat vaker per dag aangebracht worden.

Wat zijn de ingrediënten van lipgloss?

Ook in lipgloss zit was en olie. Maar de olie is meer, om het vloeibaarder te maken. Wat er ook meestal in lipgloss wordt verwerkt is wolvet. Ook wel lanoline genoemd. Lanoline voorkomt het uitdrogen van de lippen en het geeft een mooi glans.

De belangrijkste verschillen tussen lipstick en lipgloss

Lipstick is meer om een kleurtje te geven, terwijl lipgloss meer voor de glans of glitter zorgt. Daarnaast blijft lipstick vaak langer zitten, terwijl lipgloss vaker bijgewerkt moet worden.

Hoe kies je een kleur die jou goed staat?

In ieder geval niet door de stift op je hand of je pols te testen. Want de huidskleur van je gezicht is wel degelijk anders dan die van je handen of je polsen. Draai de lippenstift open en houd hem naast je gezicht. Zo maak je de juiste keuze.