Hou je huid gezond en mooi: exfolieer!

exfolieer

Exfoliëren is simpelweg een andere benaming voor  scrubben en peelen van de huid. Door te scrubben verwijder je in feite een het superdunne bovenlaagje van je huid, waardoor dode huidcellen verwijderd worden. Je huid zal er daarna weer fris en schoon uitzien. Maar voordat je jouw huid een opfrisser wilt gaan geven, willen we enkele handige aandachtspunten voor je op een rijtje zetten.

Wat heb je nodig om je huid te exfoliëren?

Allereerst heb je de juiste tool nodig. Dat kan een zachte borstel zijn, elektrisch of gewoon een handborsteltje. Maar voor iemand met een hele gevoelige huid kan een washandje al genoeg zijn. Verder is er een emulsie nodig, die lichtschurende bestanddelen bevat. Soms wordt het zelfs afgeraden om te scrubben, als iemand een erg gevoelige huid heeft. Vergeet ook niet, dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht na het scrubben. Gebruik daarom een beschermende lotion met minimaal SPF15.

Wat is peelen?

Het Engelse woord voor afpellen is ‘peelen’. Dat betekent dat het oppervlakte laagje van de huid wordt verwijderd door middel van weken. De huid wordt dan geweekt door een lotion die als basis zuren heeft. Meestal zijn dit fruitzuren zoals:

  • AHA’S ( Alfahydroxyzuren, zoals Glycolzuur)
  • BHA’S ( Betahydroxyzuren, zoals Salicylzuur)

Peelingen met Glycolzuur zijn erg geschikt voor mensen met een erg droge, zonbeschadigde huid, want ze herstellen de vochtbalans uitstekend.

Salicylzuur dringt door tot in de talg, dat zich in de poriën bevindt. Het is daarom heel geschikt om de vette huid te behandelen en te kalmeren en puistjes te bestrijden.

Hoe kies je jouw peeling?

Allereerst door een paar druppeltjes op de binnenkant van je pols te doen en dat enkele dagen te laten zitten. Zo weet je dat je huid er goed tegen kan, want een peeling hoort je huid niet in de fik te zetten. Je mag hooguit wat getintel voelen! 

Peelings kunnen bovendien een gunstig effect hebben op kleine pigmentvlekjes, maar te hoge concentraties en/of te vaak gebruik zal het natuurlijke pigmentatieproces van je huid verstoren. Daar worden scrubs en peelings afgeraden voor mensen die een donkere huidskleur hebben.

Acné

Eigenlijk geldt ook voor een onzuivere acnéhuid hetzelfde: Het kan je huid opfrissen, maar overmatig gebruik of het foute product zou de conditie van je huid kunnen verslechteren! In feite raden we je aan om in het geval van huidproblemen advies te vragen aan een dermatoloog of een huidexpert.

Scrubben

Scrubben gebeurt met een emulsie die zacht schurende bestanddelen bevat. Door te masseren met zachte druk en met ronddraaiende bewegingen over de huid te gaan, voer je de scrub uit. Middels het scrubben zorg je voor een oppervlakkige exfoliatie van je gezichtshuid.

Home-made scrub

Als je graag scrubt omdat je een stralende huid belangrijk vindt? Maak dan eens zelf een scrubje! Wat heb je ervoor nodig?

  • 2 theelepeltjes olijfolie
  • 2 theelepeltjes amandelolie
  • 1 afgestreken dessertlepel witte suiker

Meng de oliën goed samen en voeg de suiker toe. Je kan dit 2 weken bewaren, mits goed afgesloten.