Zit je eerste rijles er aan te komen?

Rijles

Best spannend! Je mag gaan beginnen met autorijlessen. Eigenlijk weet je niet precies wat je ervan mag verwachten. Waar zou je rekening mee moeten houden? We gaan in deze blog de feiten voor je op een rijtje zetten en je handige adviezen geven.  Bovendien zul je ooit je auto moeten verzekeren, die je wilt kopen nadat je geslaagd bent voor je rijbewijs.  Daar komen we later op terug.

Advies 1: Durf te  vragen als je iets niet begrijpt

Als je eenmaal op de weg zit en de les is begonnen, zal de rij-instructeur je opdrachten gaan geven. Het zou zo maar kunnen zijn, dat je zijn aanwijzingen niet helemaal snapt. Of misschien denk je wel dat je het helemaal verkeerd doet! Je rijleraar is daar om jou te leren autorijden. Het is dus helemaal niet raar als je iets nog niet kunt of begrijpt! Vraag daarom gerust om uitleg en schaam je niet! Hij zit daar om jou te helpen.

Advies 2: Draag tijdens de rijlessen lekker zittende kleding

Denk vooral aan je schoenen. Een paar flipflops of dikke snowboots zijn nou eenmaal niet handig om mee auto te rijden! Draag daarom een paar goed passende lage schoenen. Verder is het misschien ook wel prettig als je geen opkruipende minirok draagt, dat zal je teveel afleiden. Verder raden we je aan om je haar weg te houden uit je gezicht, zodat je alles goed kan zien.

Schaam je niet als je een fout maakt

Niemand zal meteen perfectie van je verwachten! Tuurlijk zal je in het begin geregeld de mist in gaan en lekker veel fouten maken. Lachen! Geniet gewoon van de lessen en let goed op de instructies van de docent. Wees niet bang dat er ongelukken gaan gebeuren, want de rijleraar let erg goed op hij zal een ongeluk voorkomen. Je rijdt namelijk in een auto met dubbele bediening. De rijleraar kan dus ook op de rem trappen!

De juiste autoverzekering die bij je auto past

Laten we er maar van uitgaan dat je snel zal slagen en je rijbewijs gaat halen. En misschien kan je dan zelfs al een eigen autootje aanschaffen! Dat is nog eens een feestje! Maar zoals alle auto’s in Nederland, zul je jouw auto moeten verzekeren. Dat is om jezelf en andere weggebruikers te beschermen. In het algemeen bestaan er drie dekkingen bij de autoverzekeringen.

  • Allrisk
  • WA +
  • WA

Een WA verzekering is een basisdekking. Dat betekent dat je verzekerd bent tegen schade die jij bij andere weggebruikers en hun spullen veroorzaakt.

Een WA+ verzekering is uitgebreider en de Allrisk verzekering is nog meer uitgebreid. Om te weten welke verzekering je moet kiezen, kan je beter om advies vragen aan iemand die er van op de hoogte is. Maar in het algemeen komt hier op neer:

  • Voor een tamelijk nieuwe auto kies je Allrisk (leeftijd auto 0-6 jaar)
  • Auto’s van 6-9 jaar verker je WA+
  • Nog oudere auto’s (+9 jaar) verzeker je WA

Succes!