Slecht geregelde luchtvochtigheid in huis? Ongezond!

luchtvochtigheid

We hebben allemaal wel eens iets gehoord over de luchtvochtigheid in huis. Maar weten jullie dat een goede luchtvochtigheid superbelangrijk is voor de gezondheid? Als dit niet in orde is, en leeft met een te hoge of juist een te lage luchtvochtigheid, dan kunnen heel wat gezondheidsklachten de kop op steken! En niet alleen voor mensen, maar ook onze huisdieren, planten, meubels en vloeren kunnen er behoorlijk onder lijden.

Lichamelijke klachten bij een te hoge luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, krijgen mensen daar vervelende klachten door. Vaak hebben ze niet door, dat deze klachten komen door een vochtige lucht, vochtige muren en vloeren. Je kunt dan vooral zwarte schimmel zien. Vooral kleine kinderen kunnen daar erg ziek van worden.

De klachten:

 • Allergische reacties
 • Huidirritaties
 • Verkoudheid
 • Hoesten
 • Hoofdpijn
 • Benauwdheid

Ook is een hoge luchtvochtigheid in huis ideaal voor gevaarlijke schimmels, die vooral in keukens en badkamers genieten van de vochtige muren en vloeren.

Gevolgen van een lage luchtvochtigheid, oftewel een te droge lucht in huis

Vooral ’s winters is de lucht in onze huizen droger dan in de andere jaargetijden. De reden hiervoor is, dat we allemaal flink stoken om onze huizen warm te houden. Door de verwarming die staat te loeien op standje tropen, verdampt het vocht in de lucht al snel. De lichamelijke klachten die hierdoor onder andere tevoorschijn komen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Droge slijmvliezen
 • Kapotte lippen
 • Droge hoest
 • Droge ogen
 • Schilferende, droge huid

Het lijkt haast wel, dat al deze hierboven genoemde klachten seizoensgebonden lijken te zijn. Maar het zal nu duidelijk zijn, dat niet het seizoen, maar de ongezonde luchtvochtigheid hier de oorzaak is.

De oplossing

Door iedere dag je huis goed te ventileren voorkom je een hoop ellende. Gooi die ramen lekker tegen elkaar open en lucht je huis dagelijks grondig gedurende minstens 15 minuten.

En vergeet vooral niet om gedurende de winter bakjes water aan de centrale verwarming te hangen. Heb je die niet? Dan kun je ook gewoon wat bakjes met water op de verwarming zetten. Eén dingetje:  Men vergeet nog wel eens om die bakjes regelmatig schoon te maken. Doe ze gewoon af en toe in de vaatwasser of was ze grondig schoon.

Wat ook een goed idee is, als de lucht in huis niet in orde is; Een luchtbevochtiger.  Luchtbevochtigers zijn geprogrammeerd om de lucht in huis te meten. Vervolgens zorgen ze ervoor dat de luchtvochtigheid optimaal wordt gemaakt: vochtiger of juist droger.

Goede luchtbevochtigers: waar moet je op letten bij de aanschaf?

Allereerst dien je te letten op de grootte van de ruimte waar hij geplaatst wordt. Een ander belangrijk punt is, of hij ook de lucht reinigt.

We raden deze aan:

 • Medisana Luchtbevochtiger AH 675 (€ 115,00 bij Bol.com)

Regelt de luchtvochtigheid én reinigt de lucht. Geschikt voor 30 m2. Geluid: 15 dB.

 • Clean Air Optima CA-604W – Regelt luchtvochtigheid én reinigt de lucht.

(€139,- bij Bol.com) Geschikt voor 55 m2. Geluid: 25 dB.

Het is wel een uitgave, maar je gezondheid is kostbaar!