Zelfbruiners: Enkele belangrijke weetjes!

Zelfbruiners

In deze blog gaan we het hebben over zelfbruiners. De zomer is weer in aantocht en rokjesdag is coming! Lekker naar het strand en heerlijk zwemmen.  Maar is het verstandig om uren te gaan bakken in de zon of onder de zonnebank te gaan? Maar als je toch een mooie bruine kleur wilt hebben? Is het dan slim om een zelfbruiner te gebruiken? En moet je dan ook nog een zonnebrandcrème gebruiken? We hebben voor jullie enkele feiten op een rijtje gezet!

Allereerst: Hoe gaat een zelfbruiner te werk? 

In zelfbruiners zit een bestanddeel dat DHA (dihydroxy acetone)heet. Het is een kunstmatige suiker. DHA veroorzaakt een reactie met de eiwitten in de bovenste huidlaag. In feite zijn dat dode huidcellen! Deze reactie veroorzaakt de gewenste bruine huidtint. Hoe meer DHA er in de zelfbruiner zit, hoe donkerder je kleurtje zal worden.

  • Je krijgt al na één uur wat resultaat, maar het kleuren gaat tot 8-24 uur door, nadat je de zelfbruiner hebt aangebracht!

Het beste resultaat krijg je, als je je huid vooraf scrubt. Denk dan vooral aan de dikkere huid op je ellebogen, knieën, enkels en je polsen niet. Door goed te scrubben, krijg je overal een gelijkmatig resultaat. Als je de dikkere huidlagen niet scrubt, kan er daar een te bruine kleur ontstaan!

Zelfbruiners zijn te koop in diverse soorten. Om enkele voorbeelden op te noemen:

Druppeltjes: Deze druppels kan je vermengen met je dagcrème. Vermeng dan alleen wat je die keer gaat gebruiken. Deze mengels zijn niet houdbaar!

Crèmes met de kleurstof er in vermengd: Vergeet vooral niet om handschoenen te dragen om verkleuring van je handen te voorkomen.

Sprays: Deze manier is echter voor gebruikers met meer ervaring in het tannen. 

  • De meeste zelfbruiners moeten enkele uren inwerken en geven gedurende die tijd af. Misschien handig om wat oude kluskleding te dragen gedurende die tijd!

Is een zelfbruiner veiliger dan verkleuren in de zon? Factor. Maar je kan een zelfbruiner niet blijven smeren!

Het antwoord hierop is: Ja! Het bestanddeel DHA dat in zelfbruiners zit is bewezen veilig voor de mens. Daareentegen is bruinbakken in de zon of onder een zonnebank wel risicovol, want je kan er huidkanker van krijgen. Als je dus graag een mooie tan wilt hebben, dan is het gebruik van een selftanner zeker aan te raden.

Kan je nog verbranden nadat je zelfbruiner hebt gesmeerd?

Let op! Zelfbruiners zijn geen zonnebrandcrèmes! Gewoon blijven smeren. Sommige zelfbruiners hebben wel een SPF, maar je kan ze niet herhaaldelijk opsmeren! Gewoon zonnebrandcrème blijven gebruiken, dus.

Allergieën voor zelfbruiners

  • Zwangere vrouwen mogen geen zelfbruiners gebruiken. Het komt in de bovenste huidlaag, maar voor alle zekerheid beter niet doen! 
  • Test altijd eerst de zelfbruiner op een stukje huid, bijvoorbeeld achter je oor of aan de binnenkant van je pols. Je zou allergisch kunnen zijn voor de parfum en de alcohol die erin zitten. 

Tot slot: Hoe bleker je huidskleur is, hoe lager het percentage DHA zal moeten zijn. En heb je een gevoelige huid? Echt vooraf uitproberen!