Welk eten maakt je huid gezond?

Gezond eten

Ja, het bestaat echt! Beautyfood. Gezonde voeding die je huid mooier maakt. Hoeveel geld geven we niet uit aan crèmes die onze huid moeten verzorgen, voeden, hydrateren en nog veel meer beloftes die de producenten ons beloven. Is het dan niet super dat we met gezond eten ook veel kunnen bereiken? Sommige voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde huid. Wij vinden het leuk en belangrijk om deze voedingsmiddelen voor jullie op een rijtje te zetten.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn een belangrijk stofje in onze voeding. Ze verminderen de vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn aggressieve stofjes die ons lijf schade toebrengen. Antioxidanten bestrijden die schade en zo proberen ze ernstige ziektes zoals kanker te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen helpen tegen huidontstekingen?

Polyfenol is één van de sterkste antioxidanten op deze planeet. Polyfenol werkt ontstekingsremmend en bovendien gaat het ook nog eens kanker en hart-en vaatziekten tegen. In groene thee zitten hoge hoeveelheden polyfenol. Door iedere ochtend een mok groene thee te drinken, help je je huid én je algehele gezondheid! Polyfenol zit bijvoorbeeld ook in grote hoeveelheid in bosbessen, frambozen, bramen en in aardbeien.

Honing

Honing is erg goed voor de huid. In het bijzonder Manuka honing (helaas wel de duurste honing, deze honing uit Nieuw-Zeeland kost vanaf 40 euro per potje). Honing laat je huid weer stralen, het vermindert vrije radicalen in je lichaam waardoor je huid soepeler zal aanvolen. 

Omega-3 vetzuren

Dit zijn overzadigde vetzuren en ze beschermen ons lichaam tegen hart-en vaatziekten. Omega-3 vetzuren verminderen ook huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea. Omega-3 vetzuren vind je voornamelijk in zalm en in walnoten. 

Bèta-caroteen

Bèta-caroteen verandert binnen in ons lichaam in vitamine A. Vitamine A zorgt voor gezonde botten, tanden én een gezonde huid. We vinden dit belangrijke stofje in zoete aardappelen, groene groenten zoals broccoli, selderij, veldsla, andijvie en koolsoorten. Verder zit het in wortelen, mandarijnen,mango’s en dus in zoete aardappelen. Genoeg lekkers om uit te kiezen!

Welke voedingsmiddelen hydrateren onze huid goed?

Iedereen weet inmiddels wel, dat komkommers veel water bevatten. En dan hebben we het niet over een paar schijfjes op je gezicht of op je ogen leggen. We praten over het eten ervan. Komkommers zijn dus hydraterend voor onze huid als we ze eten. Ook tomaten hebben die grote hoeveelheid water en zijn dus ook erg gezond. Bovendien bevatten tomaten ook nog eens veel lycopeen. Lycopeen is een voedingsstof die onze huid beschermt tegen de zon en tegen de huidveroudering die ontstaat door veel te zonnen. Dat wil niet zeggen dat een huidlotion met een hoge beschermingsfactor tegen de zon niet meer nodig is! Die blijven we dus gebruiken als we naar buiten gaan.

Water

En dan last but not least: Water! Water drinken, water drinken en nog eens water drinken. We kunnen het niet genoeg zeggen! Water hydrateert onze huid. We raden aan dat iedereen minimaal 6 flinke glazen water per dag zou moeten drinken. Het is gewoon erg goed voor onze algemene gezondheid en vooral voor onze huid.